Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Plastikflasker - genbrug

Plantebaseret plastik kan snart genbruges over 100 gange

GODE NYHEDER I EN KRISETID: Engelske forskere har fundet en metode, der gør det muligt at genanvende plantebaseret plastik igen og igen. Nu håber forskerne, at den nye genbrugsteknik også kan anvendes på andre plastiktyper, så vi én gang for alle kan knække kurven på verdens plastikproduktion.

Shutterstock

Der bliver produceret flere hundrede millioner tons plastik hver år, og selvom genanvendelse af plastik vinder indpas, er der et problem.

Det genanvendte plastik har nemlig ofte en dårligere kvalitet, fordi man i dag er nødsaget til at omsmelte den, hvilket ændrer materialets egenskaber.

Nu har forskere fra Bath og Birmingham University dog fundet en metode, der kan nedbryde plantebaseret plastik til dets oprindelige byggesten, så det igen og igen kan bruges til at lave nye produkter i samme kvalitet som originalen.

Metoden bygger på kemisk genbrugsteknik med lavere temperaturer og brug af miljøvenlige katalysatorer, der fremskynder nedbrydningen af plastikken.

Skal også testes på plastik til flasker

Indtil videre har forskerne brugt metoden på den plantebaserede plastiktype, PLA, der trods et mere bæredygtigt fortegn, ofte bliver deponeret og ikke genanvendt. Forsøg er indtil videre udført i mindre skala, men vil i den kommende tid blive skaleret op. Derudover vil forskere også teste metoden med plastiktypen, PET, der ofte anvendes i plastikflasker.

Forskerne håber på, at det nye gennembrud kan bane vejen for en mere cirkulær produktion af plastikprodukter, der på længere sigt kan spare på klodens ressourcer og nedsætte udledningen af drivhusgasser.

Læs også:

Universet

Kina sender ambitiøs robotmission til Månen

5 minutter
Mennesket

Forskere: Dit skelet er levende

16 minutter
Superspreder coronavirus
Sygdomme

Forskere: En stoppet næse kan gøre dig til superspreder

7 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul