The University of Queensland
Zophobas morio

Plastikædende superorm kan hjælpe med at løse affaldskrisen

Den æder sig igennem polystyren med uhæmmet appetit. Og nu håber australske forskere, at zophobas-larven kan bruges til at nedbryde plastmaterialet og sende det tilbage i naturens kredsløb.

Videnskaben arbejder på højtryk for at finde mulige løsninger på den globale affaldskrise, og måske kan den få en håndsrækning af zophobas-larven, der også går under navnet superorm og bliver anvendt som foder til større hobbydyr.

En gruppe forskere fra Queensland University i Australien har fundet ud af, at den særlige orm kan overleve på en diæt, som udelukkende består af polystyren. Et plastmateriale, vi kender fra flamingo, der bliver anvendt til mange forskellige formål, som blandt andet kølebokse til fiskeindustrien og isoleringsplader til byggeri.

Polystyren er ligesom anden plast svært nedbrydeligt, smuldrer let og det kan ende i naturen og verdenshavene men findes også ophobet på gigantiske lossepladser.

Polystyren i tarmen på zophobas-larven

Zophobas-larven producerer et særligt enzym, når den nedbryder plastmaterialet polystyren, som forskerne nu vil forsøge at efterligne syntetisk.

© University of Queensland

Har ét formål i livet

Men så er det heldigt, at zophobas-larven kun har ét eneste formål her i livet - nemlig at tage så meget på i vægt som overhovedet muligt, så den kan videreudvikle sig til en art af mørkebillen også kaldet zophobas morio.

De australske forskere har i laboratorieforsøg observeret, at transformationen kan lykkes i 66,7 procent af de tilfælde, hvor larverne udelukkende bliver fodret med polystyren.

Det vil sige, at ormen har potentiale til at blive en enestående ”affalds-udrydder”, som kan hjælpe med at nedbryde et materiale, der normalt vil være en af de store bidragsydere til den globale opvarmning.

Zophobas morio er en art af mørkebille, hvis larver er kendt under navnet superorm, kongeorm, morioorm eller blot Zophobas. Superorme er almindelige i krybdyrskæledyrsindustrien som føde, sammen med gigantiske melorme, som er Tenebrio molitor-larver sprøjtet med ungdomshormon.

Forskere foreslår gigantiske ormefarme

I naturen lever zophobas-larven af råddent træ, blade og rester af dyr.

Den producerer et særligt enzym i sit tarmsystem i forbindelse med, at den æder sig igennem føden, og det samme gælder tilsyneladende, når den fortærer polystyren.

En mulighed, siger forskerne, ville være at lave gigantiske orme-farme med millioner af zophobas-larver, som bliver fodret med polystyren.

Men det ville være mere rentabelt at finde en syntetisk måde at fremstille det særlige tarm-enzym på.

Ved at smøre en specialfremstillet enzym-cocktail hen over sønderdelt polystyren-affald ville det være muligt at nedbryde affaldet biologisk.

Herefter kan mikrober transformere det nedbrudte polystyren til bioplast af forskellig art.