Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sprøjtemiddel skal gøre naturen brandsikker

KAMPEN FOR KLIMAET: En ny væske kan sprøjtes på bevoksningen i udsatte områder og forhindre over 80 procent af skovbrandene i at opstå.

SHUTTERSTOCK/Anthony C. Yu et al./PNAS

Australien, Sydamerika og det vestlige USA har de senere år oplevet en voldsom stigning i antallet af skovbrande. Alene i Californien er de landområder, som ødelægges af skovbrande, fem gange større, end de var for 50 år siden.

Nu har forskere fra Stanford University i USA opfundet en brandhæmmende væske, som kan forhindre mange af brandene i at opstå.

Brandhæmmende væske klistrer til græsset

Skovbrande opstår oftest i lav vegetation som græs. En ny brandhæmmende væske kan klistre til græsset i månedsvis og gøre det umuligt for ilden at få fat.

Sammen med brandmyndighederne har forskerne gennemgået data for 305.000 brande i Californien, som har hærget gennem de seneste ti år.

84 procent af dem var antændt langs veje og andre befærdede steder, typisk i tørt græs og anden lav bevoksning.

Det betyder, at langt de fleste af brandene kan undgås, hvis bare højrisikozonerne kan gøres brandsikre. De kendte brandhæmmende væsker har den svaghed, at de mister deres virkning, så snart vandet i dem fordamper.

Derfor udviklede forskerne en mere tyktflydende væske, nærmest som en klistret gel, der er mere holdbar. Når den sprøjtes ud over fx et græsareal, fordeler den sig og lægger sig som en film på græsstråene.

Sådan virker den brandhæmmende væske

I tilfælde af brand får varmen gelens ingredienser til at reagere med hinanden. Resultatet er et lag af isolerende kulstof, som holder både varme og ilt væk fra græsset, så ilden hurtigt dør ud.

Gelen beskytter mod brand gennem hele tørkesæsonen, og den skylles først væk, når tørken afløses af kraftig regn.

Læs også:

Miljø

Forskere opfinder klimavenlig urin-mursten

2 minutter
Miljø

Genbrug af plastflasker kan blive 10.000 gange mere effektivt

3 minutter
Miljø

Robotter af pollen kan fjerne kviksølv fra vores vand

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul