Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Største mængde mikroplast nogensinde fundet på havbunden

Et hold af internationale forskere har fundet den højeste koncentration af mikroplast nogensinde målt med op mod 1,9 millioner partikler på kun 1 kvadratmeter havbund i nærheden af Italien. Nu frygter de for biodiversiteten.

I. Kane / University of Manchester

Mellem 4 og 12 millioner tons plastik ender hvert år i verdenshavene, og de fleste har efterhånden hørt om de frygtindgydende, flydende “affaldsøer” i Stillehavet. Men faktisk udgør den flydende plastik mindre end 1% af den samlede mængde plastik i havene.

De sidste 99% udgøres af den usynlige mikroplast, som primært stammer fra tekstiler, tøj og nedbrudte partikler fra større stykker plastik, der ikke kan filtreres effektivt fra vores spildevand, før de ender i floder og havet.

Millioner af partikler på én m2

Et hold internationale forskere har indsamlet sedimenter fra bunden af Middelhavet i nærheden af Italien og undersøgt den i laboratoriet. Først sorterede de sedimenter fra mikroplast. Så talte de plastpartiklerne under mikroskop, før de identificerede plastiktyperne ved hjælp af infrarød spektroskopi, dvs. stoffernes evne til at absorbere infrarød stråling.

Resultatet: Verdens hidtil højest målte koncentration af mikroplast med op mod 1,9 millioner partikler på blot 1 kvadratmeter.

MIKROPLASTIK: Mange af plastpartiklerne er under 1 mm lange og stammer fra tøjfibre og andre tekstiler.

© I. Kane / University of Manchester

Forskernes undersøgelser viste også, at mikroplast ikke er fordelt jævnt under havoverfladen, men i stedet fordeles af stærke havstrømme i særlige hotspots. Ligesom de flydende plastikøer – som i virkeligheden er en slags “plastiksupper” – der samler sig i grupperinger på overfladen.

Forskere: Politikere må på banen

Resultat bekymrer forskerne, fordi de samme havstrømme, som samler mikroplasten, også bærer på ilt og næring til dybhavsarter. Der er med andre ord risiko for, at mikroplasten aflejres i områder med biodiversitet, hvor de kan blive indtaget af havdyr.

I de senere år har der været stor fokus på den flydende plastik og projekter som The Ocean Cleanup, der har lovet at fjerne store mængder plastik fra Stillehavet.

Det hjælper at fjerne flydende plastik, inden den bliver nedbrudt til mikroplast. Men i det store hele er det kun en dråbe i havet, og selv en overfladeindsamling i stor skala løser ikke den store udfordring med mikroplast på havbunden.

Forskerne konkluderer, at oprydning ikke er løsningen. Når badeværelset bliver oversvømmet, er svaret at lukke for vandhanen. Som Dr. Mike Clare fra National Oceanography Centre i England sammenfatter det:

“Resultaterne peger på behovet for politisk handling, som begrænser fremtidig udledning af plastik i naturlige miljøer.”

Læs også:

Naturen

Ny opdagelse: Det regner med mikroplast

2 minutter
Miljø

Godt nyt fra Nuuk: Mikroplast bider ikke på vandlopper

3 minutter
Miljø

Sådan skåner vi havet for flere tusinde tons mikroplast

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul