Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sulten nano-svamp kan redde dyreliv fra olieforurening

Forskere har udviklet en billig og bæredygtig nano-svamp, der kan suge 30 gange sin egen vægt i olie op fra havet – uden at være til fare for dyrelivet.

Shutterstock

Oliespild er en af de største katastrofer, der kan ramme kystområder. Desværre sker det alt for ofte, og desværre er oprydningsarbejdet både dyrt, ineffektivt og skadeligt for dyreliv.

Nu har et hold forskere – anført af Northwestern University i USA – udviklet en intelligent svamp, som målrettet kan opsuge 30 gange sin egen vægt i olie uden at opsuge vand.

Når svampen er mættet af olie, kan den blot vrides, hvorefter den igen er klar til brug uden at tabe sin effekt.

Se hvordan svampen opsuger olie uden at lade sig tynge af vand:

Kan genbruges mere end 25 gange

Den banebrydende opfindelse er en magnetisk, olie-tiltrækkende og vandafvisende nano-belægning, som påføres en almindelig svamp. Belægningen består af et kulstofbaseret materiale, som har en enorm mængde små porer, der binder olie, mens vand blot passerer.

Belægningen gør på den måde svampen “intelligent”, fordi den bliver i stand til at sortere vand og olie af sig selv.

Porerne holder på olien, indtil svampen klemmes, og processen kan gentages mere end 25 gange, hvilket gør svampen mere genanvendelig end mange andre oprydningsværktøjer.

Det mest imponerende ved opfindelsen er måske, at belægningen kan bruges på alle almindelige svampe, som dermed får superkræfter. De skal blot dyppes i belægningen og tørres, før de er klar til brug. Det gør teknologien billig og let at skalere.

Derfor mener forskerne også, at opfindelsen kan være et gennembrud – ikke kun for oprydningen efter oliespild – men også som foregangsteknologi for lignende svampe, der kan suge andre andre uønskede partikler ud af vand og luft.

Nano-svampen kan fx fyldes i flydespærringer, der efterfølgende kastes ud i olieforurenet vand. 12 tommer svarer til godt 30 cm.

© Northwestern University

Skader ikke dyr og havmiljø som andre metoder

Den nye oliesvamp kan på sigt blive et bæredygtigt alternativ til de velkendte oprydningsmetoder, vi kender i dag: Kemisk nedbrydning, afbrænding af olien, afskumning fra vandoverfladen eller fjernelse med absorberende materialer.

Samtlige løsninger har ulemper. Kemisk nedbrydning er skadeligt for dyrelivet, afbrænding udleder CO2, afskumning fungerer ikke i høj sø, og absorberende materialer er dyre og ikke genanvendelige.

Den nye svamp er modsat billig at producere, genanvendelig, og så skiller den olie og vand fra hinanden uden at gøre skade på miljøet eller dyrelivet.

Læs også:

Miljø

Svamp omdanner havvand til drikkevand på 30 minutter

3 minutter
Naturen

Dna afslører komodovaranens hemmeligheder

11 minutter
Miljø

Hvor farlig er mikroplastik?

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul