Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Verdens giftigste steder bugner af bly og nervegift

De mest forurenede steder i verden flyder med alt fra giftige tungmetaller til kemikalier fra kemiske våben. Urenset spildevand og tung industri forårsager sygdom og dødsfald blandt millioner.

Illustreret Videnskab

Blysyrebatterier, elektronikkabler og nervegas.

Kilderne til forurening i verdens giftige afkroge er mange, og konsekvenserne er dødbringende: Hvert år dør 9 millioner mennesker som følge af jord-, luft- eller vandforurening. Det svarer til 16% af alle dødsfald i verden.

Vi har samlet de værst forurenede steder på kloden i et interaktivt kort, hvor du kan få mere viden om de ramte områder og potentielle løsningsmuligheder:

De data, som vi har anvendt til verdenskortet stammer fra tidsskriftet American Scientific.

Kul og elektronikaffald spreder tungmetaller

Områder som Agbogbloshie i Ghana og byen Linfen i Kina er symptomatiske for forureningen de værst ramte steder på Jorden.

Begge steder breder giftige stoffer sig fra afbrændingen af hhv. e-affald og kul, og tungmetaller som bly, arsen og kviksølv kan på den måde bevæge sig over store afstande og optages i natur og mennesker.

I Linfen lider op mod tre millioner fx af afledte sygdomme som arsenikforgiftning og lungekræft, mens blyniveauet i luften er 40 gange over sikkerhedsgrænsen i det enorme e-affaldsområde Agbogbloshie i udkanten af Ghanas hovedstad Accra.

Kemiske våben forpester russisk by

I den russiske by Dzershinsk et par hundrede kilometer øst for Moskva er det sovjettidens kemiske våbenproduktion, der spøger.

Byen er blevet kaldt "verdens mest forurenede sted", efter at russerne mellem 1930 og 1998 dumpede anslået 190 forskellige kemikalier i naturen, bl.a. reststoffer fra deres nervegasprogram.

I dag er gennemsnitslevealderen for mænd og kvinder i byen hhv. 42 år og 47 år. Eksperter anslår, at 80% af alle sygdomme i Dzershinsk skyldes forurening.

Læs også:

Miljø

Hvilke områder er de mest forurenede i verden?

1 minut
Naturen

Her er 3 af Jordens mest fjendtlige steder

2 minutter
Jorden

Hvad er klokken ved polerne?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul