Illustreret Videnskab

Verdens giftigste steder bugner af bly og nervegift

De mest forurenede steder i verden flyder med alt fra giftige tungmetaller til kemikalier fra kemiske våben. Urenset spildevand og tung industri forårsager sygdom og dødsfald blandt millioner.

Blysyrebatterier, elektronikkabler og nervegas.

Kilderne til forurening i verdens giftige afkroge er mange, og konsekvenserne er dødbringende: Hvert år dør 9 millioner mennesker som følge af jord-, luft- eller vandforurening. Det svarer til 16% af alle dødsfald i verden.

Vi har samlet de værst forurenede steder på kloden i et interaktivt kort, hvor du kan få mere viden om de ramte områder og potentielle løsningsmuligheder:

De data, som vi har anvendt til verdenskortet stammer fra tidsskriftet American Scientific.

Kul og elektronikaffald spreder tungmetaller

Områder som Agbogbloshie i Ghana og byen Linfen i Kina er symptomatiske for forureningen de værst ramte steder på Jorden.

Begge steder breder giftige stoffer sig fra afbrændingen af hhv. e-affald og kul, og tungmetaller som bly, arsen og kviksølv kan på den måde bevæge sig over store afstande og optages i natur og mennesker.

I Linfen lider op mod tre millioner fx af afledte sygdomme som arsenikforgiftning og lungekræft, mens blyniveauet i luften er 40 gange over sikkerhedsgrænsen i det enorme e-affaldsområde Agbogbloshie i udkanten af Ghanas hovedstad Accra.

Kemiske våben forpester russisk by

I den russiske by Dzershinsk et par hundrede kilometer øst for Moskva er det sovjettidens kemiske våbenproduktion, der spøger.

Byen er blevet kaldt "verdens mest forurenede sted", efter at russerne mellem 1930 og 1998 dumpede anslået 190 forskellige kemikalier i naturen, bl.a. reststoffer fra deres nervegasprogram.

I dag er gennemsnitslevealderen for mænd og kvinder i byen hhv. 42 år og 47 år. Eksperter anslår, at 80% af alle sygdomme i Dzershinsk skyldes forurening.