Shutterstock
Sigarettenpeuk op de grond

WHO advarer: Tobak forpester vores planet

Hvert år ender 4,5 billioner cigaretfiltre på fortove, strande og i havet. Og produkterne gemmer på flere tusinde kemikalier, der langsomt siver ud i miljøet. Derfor kommer WHO nu med et vidtgående forslag til alle verdens lande.

Du ved helt sikkert, at cigaretter er usunde for kroppen. Men ved du også, hvor usunde de er for vores planet?

Tobaksindustrien koster hvert år kloden mere end 600 millioner træer, 200.000 hektarer land og 22 milliarder ton vand.

Og ikke nok med det. De glødende tobaksstave trækker også en tyk røg af både synlig og usynlig forurening efter sig:

"Tobaksprodukter er et af de mest svinende produkter på planeten og indeholder mere end 7000 giftige kemikalier, som frigives til miljøet, når de kasseres," lyder det fra Dr Ruediger Krech, der er sundhedsdirektør hos WHO.

Derfor opfordrer organisationen nu alle verdens lande til at holde industrien ansvarlig for oprydningen og forbyde cigaretfiltre én gang for alle.

Snuspose bliver placeret under læbe
© Shutterstock

Få videnskabens dom: Så farligt er snus sammenlignet med cigaretter

Brugen af snus og lignende produkter stiger i mange lande. Men hvordan virker snus? Hvor meget nikotin er der i de små poser? Og hvad er egentlig farligst for dig - cigaretter eller snus?

Få svaret lige her, og find ud af, hvorfor særligt én faktor er afgørende, når forskerne skal vurdere, hvad der er farligst.

Billioner af cigaretskod hærger kloden

Opfordringen kommer i en ny rapport, som WHO har udgivet i forbindelse med Verdensdagen for ingen tobak i slutningen af maj.

I rapporten anslår de blandt andet, at hele 4,5 billioner cigaretfiltre hvert eneste år hober sig op i strandsand, langs fortovsfliser og i havvandet.

Filtrene indeholder det svært nedbrydelige og potentielt farlige mikroplast og er den næststørste form for plastikforurening på verdensplan.

Du kan læse meget mere om de mikroskopiske plastpartikler og deres potentielt skadelige effekt på vores helbred her!

Samtidig er der ifølge WHO ingen videnskabelige beviser for, at filtrene rent faktisk har nogen sundhedsmæssige fordele.

Brancheforening for tobak: Det er for letkøbt

WHO: Forbyd cigaretfiltre ligesom sugerør

Derfor opfordrer WHO nu politikere verden over til at behandle filtrene, som det, de er: engangsplastik på niveau med plastiksugerør og engangsservice, som også er blevet forbudt i flere lande.

Desuden råder de landene til at hive fat i tobaksindustrien og få dem til at tage ansvar for oprydning og miljøskader - i stedet for at lade skatteydernes penge betale, som det ellers er tilfældet mange steder nu.

Her fremhæver de blandt andet lande som Spanien og Frankrig og byer som Californien og San Francisco, der har indført en "udvidet producentansvars-lovgivning", som gør tobaksindustrien ansvarlig for at rydde op i den forurening, de skaber.

Se tallene: Sådan skader tobak kloden