Sigarettenpeuk op de grond

WHO advarer: Tobak forpester vores planet

Hvert år ender 4,5 billioner cigaretfiltre på fortove, strande og i havet. Og produkterne gemmer på flere tusinde kemikalier, der langsomt siver ud i miljøet. Derfor kommer WHO nu med et vidtgående forslag til alle verdens lande.

Hvert år ender 4,5 billioner cigaretfiltre på fortove, strande og i havet. Og produkterne gemmer på flere tusinde kemikalier, der langsomt siver ud i miljøet. Derfor kommer WHO nu med et vidtgående forslag til alle verdens lande.

Shutterstock

Du ved helt sikkert, at cigaretter er usunde for kroppen. Men ved du også, hvor usunde de er for vores planet?

Tobaksindustrien koster hvert år kloden mere end 600 millioner træer, 200.000 hektarer land og 22 milliarder ton vand.

Og ikke nok med det. De glødende tobaksstave trækker også en tyk røg af både synlig og usynlig forurening efter sig:

"Tobaksprodukter er et af de mest svinende produkter på planeten og indeholder mere end 7000 giftige kemikalier, som frigives til miljøet, når de kasseres," lyder det fra Dr Ruediger Krech, der er sundhedsdirektør hos WHO.

Derfor opfordrer organisationen nu alle verdens lande til at holde industrien ansvarlig for oprydningen og forbyde cigaretfiltre én gang for alle.

Snuspose bliver placeret under læbe
© Shutterstock

Få videnskabens dom: Så farligt er snus sammenlignet med cigaretter

Brugen af snus og lignende produkter stiger i mange lande. Men hvordan virker snus? Hvor meget nikotin er der i de små poser? Og hvad er egentlig farligst for dig - cigaretter eller snus?

Få svaret lige her, og find ud af, hvorfor særligt én faktor er afgørende, når forskerne skal vurdere, hvad der er farligst.

Billioner af cigaretskod hærger kloden

Opfordringen kommer i en ny rapport, som WHO har udgivet i forbindelse med Verdensdagen for ingen tobak i slutningen af maj.

I rapporten anslår de blandt andet, at hele 4,5 billioner cigaretfiltre hvert eneste år hober sig op i strandsand, langs fortovsfliser og i havvandet.

Filtrene indeholder det svært nedbrydelige og potentielt farlige mikroplast og er den næststørste form for plastikforurening på verdensplan.

Du kan læse meget mere om de mikroskopiske plastpartikler og deres potentielt skadelige effekt på vores helbred her!

Samtidig er der ifølge WHO ingen videnskabelige beviser for, at filtrene rent faktisk har nogen sundhedsmæssige fordele.

Brancheforening for tobak: Det er for letkøbt

Hos Tobaksproducenterne, der er en brancheforening for tobaksvirksomheder i Danmark, har de også læst rapporten og de nye anbefalinger fra WHO. Men her mener de ikke, at et forbud mod cigaretfiltre er løsningen. Det forklarer direktør Tina Marie Andersen:

Hvad tænker I om advarslen fra WHO og deres nye forslag?

Jamen det er jo ikke nyt at ville forbyde cigaretfiltre. Der er alt for mange cigaretskod i både vores natur og miljø. Derfor er det også en problematik, som vi producenter arbejder med.

Hvordan forholder I jer til, at I er med til at skabe så meget forurening, som WHO beskriver det her?

Jeg tror, at alle større brancher arbejder med, hvordan man kan minimere sit miljøaftryk. Men jeg tror ikke, det muligt at komme uden om, at så snart der er produktion, logistik og salg, vil der være et miljøaftryk. Tobaksbranchen er optaget af, hvordan vi kan løfte vores del af ansvaret, og en af vejene hertil kan jo bl.a. være produktinnovation.

Hvad tænker du om forslaget med at forbyde cigaretfiltre?

Det er en meget letkøbt løsning.

Hvad mener du med, at det er en letkøbt løsning?

Det er altid for letkøbt at gå ind og foreslå forbud, i stedet for at gå ind og se på, hvad der rent faktisk sker på markedet. Vi får et producentansvar om lidt, branchen har selv udviklet løsninger til at minimere henkastet affald, og derudover mindskes mængden af henkastede cigaretskod hvert år, fordi vi får færre rygere.

Men hvorfor er der overhovedet mikroplastik i filtrene?

Jamen det er jo sådan, de er designet, og det er nogle af de løsninger, der er på markedet. Det er egentlig et godt spørgsmål, som jeg ikke har et godt svar på. Men jeg er ret sikker på, uden at jeg kan love eller sige noget konkret, da produktinnovation er et konkurrenceparameter, at vi på et tidspunkt kommer til at se bionedbrydelige skod på markedet.

Vil I gøre noget nyt efter at have læst den her rapport fra WHO?

Vi er optaget af det udvidede producentansvar, der skal indføres fra begyndelsen af 2023. Når vi får en model for det, må vi jo spille ind med vores anbefalinger i forhold til, hvordan vi kan få mest for pengene i forhold til at reducere mængden af henkastede cigaretskod. Der er et klart incitament for alle producenter, der er omfattet af producentansvaret – mindskes mængden af affald, mindskes regningen også for producenten.

Har I tænkt jer at gøre noget konkret ved problemet affald nu? Og i så fald hvad?

Når vi får information fra Miljøministeriet om, hvordan producentansvaret fra 2023 vil udmønte sig, vil vi på den baggrund se på konkrete initiativer – f.eks. oplysningskampagner eller lignende. Vi forventer at få besked om producentansvaret inden sommerferien.

WHO: Forbyd cigaretfiltre ligesom sugerør

Derfor opfordrer WHO nu politikere verden over til at behandle filtrene, som det, de er: engangsplastik på niveau med plastiksugerør og engangsservice, som også er blevet forbudt i flere lande.

Desuden råder de landene til at hive fat i tobaksindustrien og få dem til at tage ansvar for oprydning og miljøskader - i stedet for at lade skatteydernes penge betale, som det ellers er tilfældet mange steder nu.

Her fremhæver de blandt andet lande som Spanien og Frankrig og byer som Californien og San Francisco, der har indført en "udvidet producentansvars-lovgivning", som gør tobaksindustrien ansvarlig for at rydde op i den forurening, de skaber.

Se tallene: Sådan skader tobak kloden

Hvert år koster tobak ifølge WHO kloden:

  • 8 millioner menneskeliv
  • 84 millioner ton CO2
  • 22 milliarder ton vand
  • 200.000 hektar land
  • 600 millioner træer

Størstedelen af tobaksplanterne gror i lav- og middelindkomstlande, som ofte er i mangel på land og vand nok til at producere mad til området.

Desuden estimerer WHO, at oprydningen fra tobaksprodukterne hvert år koster Kina omkring 2,6 milliarder dollars, Indien 766 millioner dollars og Brasilien mere end 200 millioner US dollars.

Kilde: WHO, 31. maj 2022.