Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skovluft
Naturen

Derfor er skoven sund for dig

På med vandrestøvlerne og smut en tur i skoven. Forskning viser, at naturoplevelser ikke blot er gode for dit humør - de styrker også din krop.

Vi ved det godt: En rask gåtur i den smukke efterårsskov gør os glade i låget og giver ekstra energi og overskud.

Men er glæden ved naturen rent psykologisk, eller påvirker skov, bjerge og strand rent faktisk krop og hjerne fysisk? Ny forskning tyder på det, skriver National Geographic.

Natur er god for sukkersyge og astma

Forskere på det britiske University of Exeter undersøgte sammenhængen mellem 10.000 menneskers psykiske helbred og deres bopæl og fandt, at folk, der bor tættere på grønne områder oplever større psykisk ligevægt.

Og hollandske forskere konkluderede i 2009, at forekomsten af en række sygdomme, blandt andet depression, angst, hjertelidelser, sukkersyge, astma og migræne, var lavere hos mennesker, der boede mindre end en kilometer fra et grønt område.

Der er noget i luften

De præcise årsager til naturens positive virkning på vores helbred er usikker, men noget tyder på, at der er gavnlige stoffer i den luft, vi indånder i naturen.

Japanske forskere hævder fx, at vi gennem skovluft indånder bakterier, der styrker fordøjelsessystemet og gør os i stand til at nedbryde stoffer, vi ellers ikke ville kunne omsætte, hvorved vi får tilført næring, der gavner os fysisk og mentalt.

Via planter og de bakterier, der lever på dem, får vi desuden en række essentielle olier, der kan hjælpe os med at bekæmpe skadelige mikroorganismer.

Og endelig mener japanerne, at skovluften lader os indånde negative ioner, der i kroppen medvirker til at neutralisere allergener og andre skadelige stoffer.

Vi er bygget til natur

Naturen ser også ud til at have gavnlig indvirkning på vores stressniveau.

Målinger af stresshormoner, åndedræt, hjertefrekvens og svedafsondring hos forsøgspersoner antyder, at små doser natur - endda blot billeder af natur - kan virke beroligende og forbedre vores præstationer.

Forskerne forklarer det med, at kroppen slapper af i naturlige omgivelser, fordi det minder om det miljø, vi evolutionært udviklede os i. Vores sanser har derfor lettere ved at tolke oplysninger om planter og vandløb end om højhuse og trafik.

Uanset hvad, ser det ud til, at der er sammenhæng mellem det at opleve naturen og et godt fysisk og psykisk helbred. Og det er vel egentlig argument nok for en søndagstur i skoven.

Læs mere i National Geographic: Naturens helbredende kraft.

Læs også:

Volcano, oregon
Materialer

Glas: Findes glas naturligt?

0 minutter
Overlevelse

Naturens kæmper går amok

2 minutter
Skaldet og højt testosteron
Mennesket

Fup eller fakta? Har skaldede mænd VIRKELIG mere testosteron

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul