3 teknikker skal redde os fra udslettelse

Jorden er et usikkert sted, og kun én ting er sikkert: Den næste katastrofe lurer lige om hjørnet. Heldigvis er forskerne allerede ved at udvikle teknologier til at slukke ulmende supervulkaner, afbøje asteroider med kurs med Jorden og forhindre klodens temperatur i at løbe løbsk.

© Shutterstock

1. VULKANUDBRUD: Nedkøling og betonpropper afvæbner supervulkaner

© Giphy

Allerede i dag borer geologerne ned i både almindelige vulkaner og supervulkaner som Campi Flegrei i Italien. Indtil videre er formålet blot at placere overvågningssensorer eller udnytte den geotermiske energi, men i fremtiden kan teknikken også bruges til at standse et nært forestående vulkanudbrud. I en rapport fra 2018 har amerikanske forskere sammenlignet i alt 38 teknologiske bud på, hvordan supervulkaner kan afvæbnes. Nogle af de mest lovende metoder er at ...

  • Nedsætte magmaens flydeevne, så den ikke så let presses op. Stenmassens sejhed ændres ved at pumpe kølemiddel ned i vulkanen eller tilsætte stoffer, der påvirker dens kemi.
  • Lette trykket i vulkanen. Det kan gøres ved at pumpe en del af den smeltede sten­masse opeller udlufte magmakammeret for de gasser, der kan danne bobler og fremprovokere et udbrud.
  • Styrke jordskorpen over magmakammeret, så den ikke så let giver efter for opstigende magma. Geologerne kan fx sætte betonpropper i revner i krateret eller køle klippen over vulkanen.
  • Hæve magmaens smeltepunkt ved at øge trykket på vulkanen. Forskerne kan fx kaste ekstra materiale oven på magmakammeret eller skifte grundvandet ud med en tungere væske.

2. METEORNEDSLAG: Atomsonde skubber asteroide

© Mikkel Juul Jensen

En asteroide med kurs mod Jorden kan afbøjes med en sonde. Forskere foreslår, at der sendes to sonder afsted i halen på hinanden. Den første laver et nedslagskrater i asteroiden, som forøger effekten, når den anden rammer med en atomsprængladning. Eksplosionen skal skubbe asteroiden ind i en bane, der ikke truer Jorden.

3. Klimakatastrofe: CO2-udvinding stabiliserer klimaet

© CarbonEngineering.com

Drivhusgassen CO2, der i dag varmer kloden op, er nøglen til at styre Jordens klima på lang sigt. Det schweiziske firma Climeworks opførte i 2017 verdens første kommercielle værk, der trækker CO2 ud af atmosfæren og oplagrer den. Teknikken hjælper med at bremse den globale opvarmning, som skyldes, at vi udleder for meget CO2. Og når den næste istid truer, kan vi pumpe CO2 ud i atmosfæren igen, så temperaturen stiger.

Køb Illustreret Videnskab nr. 14 og læs hele artiklen om, hvordan livet på Jorden har rejst sig efter hver katastrofe – og se, hvilken hårdfør skabning der vil overleve frem til Jordens undergang.

Lige nu får du:

  • 2 numre af Illustreret Videnskab.
  • Et lækkert knivsæt.
  • Fri adgang til de sidste 12 numre digitalt.
  • Adgang til vores fordelsshop for abonnenter, hvor du bl.a. får værktøj, sportstøj, ure og boligtilbehør med op til 70 pct. rabat.

For kun 89,- HER.