Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskere opklarer 100 år gammelt meteormysterium

En ny teori kan endelig forklare, hvordan en meteor for 112 år siden skabte enorme ødelæggelser i Rusland uden at efterlade noget krater eller brudstykker af sig selv.

Claus Lunau

Eksplosionen over Tunguska i Sibirien i 1908 er en af geologiens største gåder. 80 millioner træer spredt over et område på 2000 km2 blev lagt ned, og øjenvidner fortæller om et lysglimt, som bredte sig over himlen i over et minut, efterfulgt af en trykbølge, som smadrede vinduer og slog folk omkuld i 60 kilometers afstand.

Den eneste forklaring, videnskaben hidtil har haft på begivenheden, som fandt sted kl. 7.17 den 30. juni, er et nedslag af en asteroide af klippe eller komet af is. Men problemet er, at der aldrig er fundet noget krater.

En trykbølge fældede 80 millioner træer i Tunguska i Sibirien en sommermorgen i 1908. Årsagen var formentlig en meteor.

© Sovfoto/Universal Images Group/Getty Images

Det kan muligvis skyldes, at meteoren er blevet slået i stykker, lige før den nåede jordoverfladen, men så burde der stadig være fragmenter af den, og de er heller aldrig blevet fundet.

Synderen var en lavtflyvende jernkolos

Nu har forskere fra Russian Academy of Sciences i Moskva endelig løst mysteriet. Ved hjælp af computersimulationer har de vist, at hvis meteoren bestod af jern i stedet for klippe eller is, og hvis den ikke slog ned, men fløj gennem atmosfæren i 10-15 kilometers højde, vil konsekvenserne passe med de registrerede ødelæggelser og øjenvidneberetninger.

Meteor skånede Jorden

Ny forskning tyder på, at eksplosionen i Tunguska i Sibirien i 1908 blev udløst af en meteor, som kun strejfede atmosfæren.

Claus Lunau

1. Meteoren flyver lavt

En jernmeteor med en diameter på 200 meter har kurs mod Jorden. Den flyver med en hastighed på 72.000 km/t og ankommer i en flad vinkel på omkring 10 grader.

2. En chokbølge breder sig

I en højde på 10-15 km over de sibiriske skove skaber meteoren en chokbølge gennem den glohede luft. Træerne i et område på 2000 km2 bliver svedet af og lagt ned.

3. Jernet overlever mødet

Fordi meteoren består af jern, overlever den mødet med Jordens atmosfære. I stedet for at blive knust sætter den kurs ud mod rummet igen, hvor den fortsætter sit omløb om Solen.

Ifølge computersimulationerne er jernmeteoren, som har været op mod 200 meter i diameter, kommet ind i atmosfæren i en flad vinkel på 9-11 grader i forhold til jordoverfladen.

Over Tunguska, hvor meteoren var tættest på Jorden, har den skabt en brandvarm chokbølge, som har fældet skovene og svedet jordoverfladen af. Men på grund af meteorens størrelse og høje hastighed på 11 km i sekundet har den haft så meget bevægelsesenergi, at den ikke er slået ned. I stedet er den blevet afbøjet i atmosfæren og er fortsat ud i rummet igen.

Læs også:

Klimaforandringer

Skovbrande er en rygende bombe under CO2-regnskabet

5 minutter
Weg ingestort door aardbeving
Jordskælv

Jordskælv kan rykke tid og sted

10 minutter
Kuvitteellinen tsunami
Tsunami

Tsunami kan ramme USA når som helst

16 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul