nb_u21_SHELL_Scanpix

Ild og nanosvampe skal bekæmpe Olieudslip i Arktis

De amerikanske myndigheder har givet Shell lov til at bore efter olie og gas mellem Alaska og Sibirien. Projektet er risikabelt, men olieselskaberne har metoder til at rydde op efter olieudslip i det sårbare arktiske miljø.

20. maj 2015 af Jesper Bindslev

Til sommer begynder oliegiganten Shell at bore efter olie og gas i Arktis. Selskabet har i den forløbne uge fået de amerikanske myndigheders tilladelse til at bore i Tjuktjerhavet mellem Alaska og Sibirien.

Beslutningen fik miljøaktivister til at blokere havnen i Seattle, Washington, hvor Shells boreplatform netop nu venter på at blive bugseret mod nord.

Eksperter advarer om risikoen ved boringer i det sårbare miljø, men Shell hævder at have den fornødne teknologi til at spore og fjerne olieudslip, hvis det værst tænkelige skulle ske.

Olien nedbrydes langsomt

Problemet ved olieboringer i Arktis er, at olien nedbrydes meget langsomt i det kolde vand. Skrækscenariet er et stort udslip som ved boreplatformen Deepwater Horizons eksplosion, der sendte 4,9 millioner tønder olie ud i Den Mexicanske Golf i 2010.

Boreplatformen Deepwater Horizons eksplosion var den værste miljøkatastrofe nogensinde, men ulykken har ført til udvikling af nye metoder til at bekæmpe olieudslip. Foto: Scanpix

En ulykke af den dimension vil få langt værre følger i Arktis, hvor olien kan blive indkapslet i isen, så den er meget vanskelig at fjerne. Men det kolde klima rummer også en fordel, fordi det er nemmere at bekæmpe et olieudslip ved simpelthen at brænde olien af.

90 procent af udslippet kan fjernes

Under varmere himmelstrøg forvitrer olien hurtigt, så den ikke kan brænde, men i Arktis er der bedre tid til at få antændt oliepølen. Forsøg med kontrollerede udslip har vist, at mere end 90 procent af et olieslip i arktiske farvande kan afbrændes under gunstige forhold.

En mere eksperimentel metode er at opsuge olien med svampe af et nanomateriale, der består af 99 procent luft, men har en enorm sugeevne. Den såkaldte aerogel kan spredes som granulat eller blokke, der danner en barriere.

Udfordringer og oprydning i Arktis

Læs mere om de ekstreme udfordringer ved olieboringer i Arktis og de nyeste metoder til at rydde op, når det går galt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.