Jordskælv

Sammenstyrtede bygninger

Jordskælv ryster planeten

Jordskælv er et naturfænomen, som findes på samtlige kontinenter. Jordens skorpe består af syv store tektoniske plader samt flere små. Pladerne kan strække sig over flere tusinde kilometer og have en tykkelse på op til 200 kilometer. De er i konstant bevægelse og kan udløse store mængder energi. De mest udsatte områder for jordskælv er mellem to eller flere tektoniske plader. Der er ca. 20.000 jordskælv om året, hvoraf størstedelen bliver kategoriseret som svage skælv, der ikke kan mærkes af mennesker. Et jordskælvs styrke måles på Richterskalaen ved brug af en seismograf. Jo højere skælvet måler på skalaen, des mere voldsom og ødelæggende er det. Der er årligt 15 jordskælv, der måler syv eller højere på Richterskalaen. Gå på opdagelse i vores arkiv og lær mere om jordskælv her.

Hvordan opstår et jordskælv?

Den konstante aktivitet i Jordens skorpe er årsagen til jordskælv, og de mest voldsomme skælv skabes, når en plade presses ned under en anden plade. Det kaldes for subduktionszoner og kan forekomme fra overfladen og ned til 700 kilometers dybde. Det er disse jordskælv, som ofte når toppen af Richterskalaen.

I Europa er det især Grækenland, Tyrkiet og Italien, der er ramt af jordskælv, mens det i Østen er Japan, Indonesien, Kina og Iran. Landene er alle tæt på samlingspunktet mellem to eller flere plader.

Seismograf måler jordskælv

© Shutterstock

Jordskælvet i Haiti

I 2010 blev Haiti ramt af et jordskælv, der målte syv på Richterskalaen. Det officielle dødstal er estimeret til omkring 300.000 mennesker, mens tre millioner blev berørt af skaderne, der løb op i omkring otte milliarder dollars. Haiti er i dag plaget af mangel på boliger til millioner af indbyggere og kæmper fortsat med følgerne af jordskælvet.

Jordskælvet i Japan

I 2011 blev Japan ramt af det værste jordskælv i landets historie. Det målte ni på Richterskalaen og udløste en enorm tsunami, der især ødelagde store dele af byen Fukushima. Mere end 200.000 mennesker blev evakueret og omkring 26.000 mistede livet. Byens atomkraftværk fik store skader, der kunne være endt med en katastrofal nedsmeltning på niveau med Tjernobyl-ulykken.

Haiti Port-au-Prince

© Shutterstock