3 nye teknikker skal beskytte os mod jordskælv

Rystelserne forvitrer i trækronerne eller omdannes til underjordiske hyletoner. Metoderne til at tage pusten fra jordskælv er mange, og nu er forskerne klar til at teste det første system, som skal gøre udsatte bygninger "usynlige" for rystelserne.

Jordskælv som det, der ramte Taiwan i februar 2016, vil i fremtiden kunne dæmpes eller omdirigeres.

© VCG/Getty Images

I årtusinder er bygninger blevet udstyret med fåreskind, gummimembraner og kuglelejer for at beskytte dem mod et jordskælvsaltødelæggende rystelser. Men nu vil forskerne tage pusten fra selve jordskælvet, længe inden det når frem.

Jordskælvene skal med en række teknikker dæmpes, spredes og omdirigeres – i første omgang for at beskytte kritisk infrastruktur som fx hospitaler og atomkraftværker, men på sigt vil hele byer blive jordskælvssikret.

1. Pæle spreder jordskælvsbølger

Længst fremme er forskerne med ringe af nedgravede betonpæle, som er placeret med kortere og kortere mellemrum.

>> Køb 2 numre af vores blad og få en drone med i købet til kun 79,50 kr.

Når et jordskælv rammer pælene, spredes og omdirigeres rystelserne, og når de har passeret de inderste ringe, er der kun ganske harmløse krusninger tilbage.

2. Rødder og kroner æder jordskælv

Ringene af betonpæle kan kun beskytte enkelte bygninger og ikke hele byer. Det kan høje træer til gengæld. Jordskælvets svingninger kan forplante sig op i træernes kroner.

De allerkraftigste jordskælv vil dog kræve flere hundrede meter høje træer. Her kan man i stedet placere gigantiske vindmøller til at tage pusten fra rystelserne.

3. Jordskælv omdannes til hyletone

Store, gennemhullede stål­cylindre nedgravet i jorden kan i teorien forvandle jordskælvets trykbølger til langt mindre farlige lydbølger. På samme måde som når der blæses luft ind i en træfløjte.

Et jordskælv med styrke 8 på richterskalaen udløser en lydbølge på 160 decibel – svarende til braget fra et haglgevær.