Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Richterskalaen - Jordskælv
© Shutterstock
Naturen - Jordskælv

Hvilket jordskælv er det kraftigste?

Var tsunami-jordskælvet i Østasien det kraftigste, der nogensinde har været?

Historisk har der uden tvivl været kraftigere skælv, men det største jordskælv, man har registreret, fandt sted ud for Chiles kyst den 22. maj 1960. Undersøgelser har vist, at det målte omkring 9,5 på richterskalaen.

Jordskælvets centrum lå 150 kilometer fra kysten, der i forvejen var tyndt befolket område, så “kun” 2000-3000 personer mistede livet som følge af rystelser og tsunami.

Tsunamien bevægede sig tværs over Stillehavet, og da den 22 timer senere nåede Japan, kunne yderligere 200 personer føjes til tabslisten.

Jordskælvet i Det Indiske Ocean i 2004 målte cirka 9,0 på richterskalaen, hvilket faktisk betyder, at det var væsentligt svagere. Men da kysterne i området er tæt befolkede, blev konsekvenserne så alvorlige.

Kraftige jordskælv er sjældne

Så kraftige jordskælv er heldigvis sjældne. Siden 1900, hvor man begyndte af føre systematiske optegnelser, har der i gennemsnit været mindre end et jordskælv om året med en styrke på over 8,0. Til sammenligning er der 150.000 med en styrke på 3,0-8.0.

Et jordskælv beskrives ofte med et tal på richterskalaen - men hvordan læses den?

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul