Jordskælvstrussel lurer under Norden

Selvom Norden ligger langt fra traditionelle jordskælvszoner, truer gamle ar i undergrunden med at udløse en særlig type jordskælv, der tidligere har sænket byer i grus.

Billede fra filmen Skjelvet
© Fantefilm

I 2001 rullede et jordskælv på faktor 7,7 ind over Gujarat-provinsen i Indien, smadrede 400.000 hjem og kostede mindst 13.800 mennesker livet.

Særligt for den tragiske begivenhed var det, at området ligger langt fra de tektoniske grænseplader, som normalt skaber jordskælv. Det såkaldte intrapladeskælv var skabt af faktorer, der sagtens ville kunne opstå i Nordens undergrund.

Lille, reel jordskælvsfare

Risikoen for et af de helt store jordskælv i Norden er ganske vist lille, men Norge er så sent som i 1904 blevet ramt af et jordskælv på faktor 5,4.

Når så voldsomme jordskælv rammer Norden, skyldes det en aktiv geologisk fortid, der har efterladt ar i det 3,5 milliarder år gamle grundfjeld. Disse ar ligger fortsat som svage zoner, der kan udløse jordskælv, når de udsættes for tryk, stræk og vrid fra forskellige retninger.

Norden presses fra alle sider

Den geologiske stress, der udløser jordskælv i Norden, stammer primært fra Atlanterhavet og istiden.

Norden er underlagt et vandret pres fra dannelsen af ny havbund langt ude i Atlanten.

Samtidig bevæger undergrunden sig lodret i forsøget på at indstille ligevægt, efter at det kolossale tryk fra den seneste istids flere kilometer tykke gletsjere forsvandt for over 10.000 år siden.