Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jordskælv

Jordskælv opstår, når spændingen mellem jordskorpens tektoniske plader bliver for høj.

© AMING LIN ET AL. & BRÛLÉ ET AL. & SHUTTERSTOCK
Naturen - Jordskælv

Kan det virkelig passe, at det er umuligt at standse jordskælv?

Når først et jordskælv buldrer gennem jordskorpen er der så mange kræfter på spil, at vi umuligt kan standse det. Men geologer og ingeniører arbejder på en ny teknologi, der gør det muligt at styre ødelæggelserne udenom byerne.

Jordskælv opstår, hvor jordskorpens enorme tektoniske plader skubber til hinanden, langs det, geologerne kalder en forkastning.

Når spændingen mellem to plader bliver for høj, sker der med jævne mellemrum pludselige ryk.

Rykkene mærker vi som jordskælv, og fordi de pladetektoniske kræfter er så store, er de umulige at sætte en stopper for.

Varslingssystemer får folk i sikkerhed

Selvom vi ikke kan forhindre, at jordskælv opstår, så bliver ingeniørerne bedre til at modvirke deres altødelæggende effekter.

Varslingssystemer sender folk i sikkerhed, standser tog, så de ikke bliver afsporet, og lukker for el og gas, så der ikke opstår brande.

Beskyttelse mod jordskælv bliver måske endnu vigtigere i fremtiden, fordi stigende vandstande i verdenshavene øger trykket på kontinentalsokler, der ligger langs de farligste forkastninger, som San Andreas i Californien og den nordanatolske forkastning i Tyrkiet.

Huller i jorden bremser effektivt jordskælv

I 2014 lykkedes det franske forskere at skabe sikre øer i et hav af destruktive vibrationer.

Ved hjælp af borehuller ledte de bølgerne fra et kunstigt jordskælv uden om et bestemt område. Det kan fx sikre hospitaler og atomkraftværker i jordskælvstruede områder.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul