Richterskala skulle bare bruges lokalt

Richterskala skabt til Californien. Han beskrev det selv som noget af et tilfælde, at hans navn er blevet knyttet til målingen af jordskælv.

Richter magnitude scale

Richterskala skabt til Californien

Han beskrev det selv som noget af et tilfælde, at hans navn er blevet knyttet til målingen af jordskælv. I 1927 arbejdede Charles Richter (1900-85) på sin Ph.D. afhandling om teoretisk fysik, da hans vejleder på CalTech fortalte, at der var en ledig stilling på Seismologisk Laboratorium. Var han interesseret? Dét var Richter, og han fik jobbet, der mest bestod i rutineopgaver så som at registrere de jordskælv, seismograferne sporede i Californien.

På et tidspunkt overvejede han, om man ikke kunne skabe en målestok for jordskælvenes styrke i forhold til hinanden. Det blev til Richterskalaen, som blev præsenteret i 1935. Oprindelig havde han tænkt sig, at den bare skulle have været til lokal californisk brug, men den blev hurtigt udbredt til seismologer verden over, og med det fulgte berømmelsen.

Han havde skabt skalaen i tæt samarbejde med sin kollega, Beno Gutenberg. Men forklaringen lyder, at denne var så sky overfor at give interviews, at det var Richter der stod frem, og derfor fik til navn knyttet til skalaen.

Ingen topgrænse på Richterskala

Skalaen er logaritmisk med grundtal 10. Det vil sige, at jordskælvets styrke ganges op med ti for hvert trin på skalaen. Et jordskælv med styrke 4 er altså ti gange så kraftigt som et med styrke 3. Jordskælvene bliver placeret på skalaen ifølge seismografernes målinger af vibrationer, hvilket vil sige af Richterskalaen ikke nødvendigvis afspejler det enkelte jordskælvs ødelæggelser.

Det voldsomme jordskælv på Haiti, hvor mere end 100.000 mennesker mistede livet i 2010, målte således 7,0 på Richterskalaen. Hvorimod det kraftigste jordskælv, som nogen sinde er blevet registreret – 1960 i den chilenske by Valdivia – "kun" fik omkring 3.000 menneskeliv på samvittigheden, selv om det blev målt til 9,5 på skalaen.

Mange mener, at Richterskalaen går til 10, men det er forkert. Den er uden topgrænse. Som Richter selv sagde, er det naturen, som sætter grænsen, og ikke skalaen, så teoretisk set kan det godt lade sig gøre at komme op over styrke 10, men det er altså ikke målt endnu.