Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Richter magnitude scale
Naturen - Jordskælv

Richterskala skulle bare bruges lokalt

Richterskala skabt til Californien. Han beskrev det selv som noget af et tilfælde, at hans navn er blevet knyttet til målingen af jordskælv.

Richterskala skabt til Californien

Han beskrev det selv som noget af et tilfælde, at hans navn er blevet knyttet til målingen af jordskælv. I 1927 arbejdede Charles Richter (1900-85) på sin Ph.D. afhandling om teoretisk fysik, da hans vejleder på CalTech fortalte, at der var en ledig stilling på Seismologisk Laboratorium. Var han interesseret? Dét var Richter, og han fik jobbet, der mest bestod i rutineopgaver så som at registrere de jordskælv, seismograferne sporede i Californien.

På et tidspunkt overvejede han, om man ikke kunne skabe en målestok for jordskælvenes styrke i forhold til hinanden. Det blev til Richterskalaen, som blev præsenteret i 1935. Oprindelig havde han tænkt sig, at den bare skulle have været til lokal californisk brug, men den blev hurtigt udbredt til seismologer verden over, og med det fulgte berømmelsen.

Han havde skabt skalaen i tæt samarbejde med sin kollega, Beno Gutenberg. Men forklaringen lyder, at denne var så sky overfor at give interviews, at det var Richter der stod frem, og derfor fik til navn knyttet til skalaen.

Ingen topgrænse på Richterskala

Skalaen er logaritmisk med grundtal 10. Det vil sige, at jordskælvets styrke ganges op med ti for hvert trin på skalaen. Et jordskælv med styrke 4 er altså ti gange så kraftigt som et med styrke 3. Jordskælvene bliver placeret på skalaen ifølge seismografernes målinger af vibrationer, hvilket vil sige af Richterskalaen ikke nødvendigvis afspejler det enkelte jordskælvs ødelæggelser.

Det voldsomme jordskælv på Haiti, hvor mere end 100.000 mennesker mistede livet i 2010, målte således 7,0 på Richterskalaen. Hvorimod det kraftigste jordskælv, som nogen sinde er blevet registreret – 1960 i den chilenske by Valdivia – "kun" fik omkring 3.000 menneskeliv på samvittigheden, selv om det blev målt til 9,5 på skalaen.

Mange mener, at Richterskalaen går til 10, men det er forkert. Den er uden topgrænse. Som Richter selv sagde, er det naturen, som sætter grænsen, og ikke skalaen, så teoretisk set kan det godt lade sig gøre at komme op over styrke 10, men det er altså ikke målt endnu.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul