Shutterstock

Top 10: Verdens mest jordskælvs-sårbare storbyer

Geologerne havde forudset, at Nepal ville blive ramt af et dødeligt jordskælv. Hovedstaden Kathmandu topper nemlig forskernes top-10-liste over verdens mest jordskælvstruede steder.

1. Kathmandu, Nepal: Katastrofe truer isoleret storby

Risiko for kraftigt skælv: 75 pct. Forventet dødstal: 69.000

Nepals hovedstad Kathmandu er den storby, hvor flest vil dø, hvis et kraftigt jordskælv rammer.

Faktisk burde det næste store jordskælv statistisk set allerede have ramt byen, og katastrofen rammer med stor sandsynlighed inden for 20 til 50 år. Risiko er så stor, fordi Kathmandu ligger nær store forkastninger, der hyppigt afføder jordskælv i takt med, at det indiske subkontinent maser sig ind under Asien.

Kathmandu - en sårbar storby Kathmandu er samtidig en af de mest sårbare storbyer i verden, fordi den svær at nå med katastrofehjælp – særligt hvis byens lufthavn bliver ødelagt. Få bygninger er jordskælvssikrede, og eksperter vurderer, at et kæmpeskælv vil bevirke, at op mod 80 pct. af Kathmandu synker i grus. I så fald skal de døde tælles i hundredetusinder.

Læs også: Sådan virker richterskalaen.

2. Istanbul, Tyrkiet: Tusinder vil dø i ruinerne

Risiko for kraftigt skælv: 60 pct. Forventet dødstal: 55.000

De fleste bygninger i Istanbul er opført uden jordskælvssikring og kollapser efter al sandsynlighed i det næste uundgåelige jordskælv. Eksperter anslår, at op mod en tredjedel af husene i tyrkiets største by vil styrte sammen under et kraftigt jordskælv og gøre mange af byens 14 millioner indbyggere hjemløse.

Den tektoniske plade, som størstedelen af Tyrkiet ligger på, er omkranset af to store forkastningssystemer: den nordanatolske forkastning, som passerer blot 20 kilometer fra Istanbul, og den østanatolske forkastning. De to aktive forkastninger giver særligt stor risiko for, at et kraftigt skælv vil ramme millionbyen inden for få år og koste mange tusind menneskeliv.

3. Delhi, Indien: Huse styrter i grus

Risiko for kraftigt skælv: 10 pct. Forventet dødstal: 38.000

20 forkastninger løber tæt forbi eller igennem Delhi og truer med rystelser. Men byen har ikke oplevet et voldsomt jordskælv længe, så myndighederne betragter risikoen som hypotetisk. En forskergruppe påpeger dog, at den elendige infrastruktur og mangel på regler for nybyggeri vil betyde, at et kraftigt jordskælv vil beskadige 90 pct. af byens bygninger og koste 38.000 livet.

4. Quito, Ecuador: Flere ulykker venter

Risiko for kraftigt skælv: 15 pct. Forventet dødstal 15.000

Ecuadors hovedstad, Quito, trues af mange forskellige naturkatastrofer som jordskred, flodbølger og vulkanudbrud. Og de kan alle startes af et jordskælv. Selv hvis alle bygninger sikres mod jordskælv, kan katastroferne komme væltende ned mod byens omkring to millioner indbyggere fra alle sider.

5. Manila, Filippinerne: Tektonisk aktivitet truer

Risiko for kraftigt skælv: 10 pct. Forventet dødstal: 13.000

Filippinerne rangerer højt på listen over de tektonisk mest aktive steder i verden, og Filippinerne rammes ofte af meget kraftige jordskælv. Hovedstaden, Manila, har været forskånet for større rystelser de seneste par hundrede år, men eksperter vurderer, at West Valley-forkastningen tæt på byen snart vil forårsage et stort jordskælv. Siden 1600-tallet har spændinger bygget sig op, og forkastningen har tidligere været aktiv med ca. 400 års mellemrum.

LÆS OGSÅ: Her er verdens 10 største byer

6. Islamabad, Pakistan: Bygninger vakler på blød undergrund

Forventet dødstal: 12.500

Pakistans hovedstad, Islamabad, hviler på en blød undergrund. Nær byen findes fem forkastninger, som alle kan producere store jordskælv. Bygninger på over et par etager vil derfor styrte sammen under et kraftigt skælv.

7. Mexico City, Mexico: System skal varsle folk

Forventet dødstal: 11.500

I 1985 omkom over 10.000 i Mexico City, og for at undgå en lignende katastrofe har metropolen som den første storby i verden fået et varslingssystem.

8. Izmir, Tyrkiet: Bombarderes med skælv

Forventet dødstal: 11.500

Izmir ligger i en tektonisk aktiv region. Området er rystet af mindst 20 kraftige skælv de forgangne 2000 år – senest i 1939. Risikoen for et stort jordskælv og alvorlige ødelæggelser inden 2060 er formentlig hele 60 pct.

9. San Salvador, El Salvador: Hængekøje er nødvendig

Forventet dødstal: 11.500

Større skælv er sjældne i El Salvador, mens små er hverdagskost. Faktisk kaldes San Salvador-dalen "hængekøjedalen" på grund af behovet for fritsvævende sovepladser.

10. Jakarta, Indonesien: Usikre træhytter styrter sammen

Forventet dødstal: 11.000

Rammer en alvorlig rystelse Jakarta, vil tusinder af huse styrte sammen. Mange boliger er opført usikkert, men Jakarta ligger i en seimisk rolig egn af Indonesien, og derfor er det uvist, præcis hvor truet byen er af ødelæggende jordskælv.