Shutterstock / Vismar UK

Undersøiske internet-kabler advarer om tsunamier

Internetkabler på havbundene i de store oceaner kan ved hjælp af lysimpulser spore tsunamier, jordskælv og andre naturkatastrofer under opsejling - og potentielt redde millioner af liv.

Godt 430 kæmpe undersøiske internet-kabler med en samlet længde på 1,3 millioner kilometer skal bidrage til at forstå, hvor og hvordan seismografiske hændelser som jordskælv og tsunamier opstår.

Bag kortlægningen af havbundens rystelser står blandt andre forskere fra det britiske National Physical Laboratory, der vil måle bevægelser i søkablerne.

Ifølge forskerne vil kabel-målinger tilpas mange steder i verdenshavene kunne give os advarsler om naturkatastrofer i deres vorden – og en større indsigt i bevægelser i jordskorpen, som er 71 procent dækket af vand.

Måler lysimpulser i kablet

At udstyre alverdens havkabler med sensorer vil dog være dyrt.

Forskerne udnytter i stedet de vibrationer, trykpåvirkninger og temperaturskift, som kablerne udsættes for i dybet. For den slags begivenheder påvirker datastrømmene inde i kablet, der ellers under optimale forhold flyver afsted med lysets hastighed.

Mere konkret har forskerne fokus på kablerne før og efter de såkaldte repeatere, som med 50-100 kilometer imellem sig forstærker internetsignalet i kablerne.

Analyseselskabet TeleGeography har kortlagt de største undersøiske internetkabler.

© Telegeography

For når kablerne mellem hardware-repeaterne ormer sig efter havbundens bevægelser, kan de i praksis omdannes til sensorer.

Målinger af bevægelser foretages ved at sende lysimpulser igennem kablet. Her vil de følsomme repeatere afsløre, hvis lyssignalet i et kabelstykke ikke når frem på grund rystelser eller anden submarin aktivitet undervejs.

Ved at lyse ind i et 5.860 kilometer langt optisk fiberkabel mellem Canada og Storbritannien har forskerne blandt andet opdaget flere mindre jordskælv og bølgedannelser.

Vil kortlægge klimaforandringer

Hovedparten af det dybe havs bevægelser vil forskerne kortlægge ved at udbygge det britisk-canadiske netværk med kabelstykker i nærheden repeatere på andre af internettets vandveje.

Dermed kan det undersøiske netværk af målestationer på længere sigt også registrere, hvis havbundene påvirkes af klimaforandringer.

Global opvarmning i dybet vil ifølge forskerholdet – oveni temperaturforandringer – kunne give sig til kende ved pludselige forandringer i havstrømmene.

Udover National Physical Laboratory udføres kortlægningen af havbevægelserne sammen med blandt andre Italiens Institut for Metrologi med speciale i videnskabstekniske lysmålinger.

Teknologigiganten Google er efter udlægning af havkabler siden 2016 også ombord i projektet.