Kan Jordens kerne koge som i katastrofefilmen “2012”?

Katastrofefilmen “2012” maler et troværdigt billede af, hvordan verden ville se ud, hvis Jordens kerne kogte. Scenariet er dog ikke virkelighedstro, da Jordens kerne i værste tilfælde ville smelte men ikke kunne nå en høj nok temperatur til at koge.

I katastrofefilmen “2012" koger Jordens indre, hvilket får skorpen til at slå revner.

© SONY PICTURES // CLAUS LUNAU

Hvis klodens kerne kunne koge, er fremstillingen i “2012” et rimeligt godt bud: Jordskorpen slår revner, oceanerne løber sammen, og kontinenterne smuldrer.

Kogningen ville dog øge varmestrømmen fra centrum af Jorden mange tusind gange, så jorden i bogstavelig forstand ville brænde under os.

Kogning er defineret som hurtig fordampning af væske til gas. En væskes kogepunkt er afhængigt af det tryk, som væsken udsættes for af sine omgivelser.

Jern bliver til superkritisk damp

En gryde udsættes fx for lufttrykket ved Jordens overflade, som er ca. 1013 hektopascal. Trykket i Jordens kerne er imidlertid i omegnen af 350 gigapascal – 3,5 mio. gange højere.

Det betyder, at Jordens kerne formentlig ikke kan koge - altså nå en temperatur, hvor jern, nikkel og svovl omdannes til gas.

I stedet for en gas dannes en såkaldt superkritisk væske ved meget højt tryk og meget høje temperaturer.

Ultravarme bobler får skorpen til at rejse sig

I Jordens indre foregår processer, der minder om katastrofen i “2012". Gigantiske bobler af ultravarmt materiale stiger op mod jordskorpen og skaber ravage.