nb_u08 Draught

Megatørker kan lamme USA

Efter at have gransket årringe og regnet på klimamodeller forudser klimatologer hos NASA, at USA om få år bliver ramt af den værste tørke i 1000 år.

19. februar 2015 af Carsten Nymann

Omkring år 1200 kollapsede den myteomspundne Anasazi-kultur i Mexico og det sydvestlige USA, da en grum tørke udmagrede befolkningens leveområder.

Men tørken, som blandt andet affolkede bygningskomplekset Pueblo Bonito, blegner i forhold til de tørker, som central- og sydvest-USA kan se frem til de næste 50-100 år.

Tørke bliver historiens værste

Klimatologer hos rumfartsorganisationen NASA har sammenlignet årringe-data fra 1100-1200-tallet med moderne klimamodeller og er kommet frem til, at USA med 85 procents sandsynlighed bliver ramt af en megatørke inden år 2100.

“Fremtidens tørke vil sandsynligvis blive værre, end hvad nogen har oplevet i hele USA’s historie”, siger NASA’s Benjamin Cook, som har udgivet sine resultater i tidsskriftet Science Advance.

Tørke har allerede ramt Californien

En megatørke er kendetegnet ved, at den varer mere end et årti. Ifølge Cook vil fremtidens tørke på grund af globalt stigende temperaturer vare mindst 35 år.

I visse områder af USA som fx staten Californien har indbyggerne allerede fået en forsmag på fremtiden med et rekordtørt og -varmt 2014.

Læs også: Droner væder tørkeramt Californien

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.