flood sensors

Sensorer varsler oversvømmelser

Et internetbaseret advarselssystem kan slå alarm, hvis der er fare for oversvømmelser. Informationer kan læses i real time på en iPad.

I takt med klimaændringerne falder der stadig mere regn, hvilket fører til oversvømmelser. Selv om man mange steder kan beskytte sig med fx diger, er det meget svært at forudsige, hvornår et dige bryder sammen. Det vil et internationalt konsortium med deltagelse af bl.a. Siemens gøre noget ved.

Projektet kaldes UrbanFlood og bliver et internetbaseret advarselssystem, der kan evaluere informationer fra bl.a. diger og dæmninger. Informationerne opsamles af en lang række sensorer, der registrerer vandhøjden, temperaturen og fugtigheden inden i diget – faktorer, der fortæller eksperterne, hvor tæt diget er på at bryde sammen. Og ved at indbygge disse parametre i et nyudviklet computerprogram kan der automatisk slås alarm ved fare for oversvømmelse.

De første forsøgssensorer er allerede på plads i en del af diget “LiveDijk” i den hollandske by Eemshaven nær Groningen. For at systemet skal have den maksimale effekt, skal det operere uden tidsforskydning, og den del af projektet er allerede en succes, da informationerne kan aflæses i real time på en iPad.

Læs mere om oversvømmelse her!

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.