Hollywood anno 2175

Video: Se Eiffeltårnet kollapse

Hvis man leger med tanken om, at verdens 7 mio. mennesker forsvandt fra den ene dag til den anden, hvad ville så ske med vores bygninger og monumenter?

22. maj 2013

Uden mennesker til at vedligeholde verdens største monumenter, vil de i løbet af et par hundrede år være så korroderede, at de kollapser. Historychannel har animeret, hvordan et sådant kollaps ville se ud i Paris.

Efter 25 år

I byernes skyskrabere er flere vinduer knust, og vind og regn står ind i tidligere kontorlandskaber og luksuslejligheder. Samlinger mellem vægge og tag går i stykker på grund af fugt og temperatursvingninger, bolte og skruer ruster, paneler falder af og blotter isoleringsmateriale. Lokalerne er stadig fulde af møbler og papirer. Lynafledere på taget er rustne og knækker. Et lynnedslag kan starte et inferno af ild, som breder sig, og kun lader de rå stålkonstruktioner stå tilbage som klatrestativer for planter.

Efter 50 år

Betonbygninger skaller og slår revner. Nogle steder gror træer op igennem flere etager i huse. Hvordan en by ser ud efter mere end 50 år kan man se i byen Gary i Indiana, USA, der engang havde 200.000 indbyggere. Nu bor knap halvdelen her. ”Midtvestens Pompeii” kaldes byen.

Efter 100 år

De store hængebroer, som endnu står, begynder at falde. San Francisco’s Golden Gate vedligeholdes i dag konstant af 17 metalarbejdere og 38 malere. 100 år uden vedligeholdelse vil resultere i voldsomme rustangreb på de vertikale stålwirer, som broen hænger i. De har mistet deres fleksibilitet, og et enkelt vindstød kan nu få dem til at briste en efter en. Gamle, monumentale bygninger som kunstmuseer og stationsbygninger i sten, beton og marmor står endnu om end med knuste ruder, masser af gevækster og fugle og andre dyr som beboere.

Efter 200 år

Eiffeltårnet, der bliver i dag bliver malet hvert 7. år, står nu for tur til at bryde sammen. De fleste skyskrabere og mange af de gamle bygningsværker falder – især der hvor vand også har undergravet fundamentet. Notre Dame i Paris synker i grus. Mange betonbygninger kollapser også nu, bl.a. Atomværkernes køletårne, siloer, dæmninger og vandværker. Motorvejsbroer kollapser, efterhånden som søjlerne under dem giver op.

Efter 300 år:

Frihedsgudinden i New York brækker i stykker, og dele af hende falder I havnen. Soklen af granit står mange hundrede år endnu.

Efter 500 år:

De fleste bygningsværker, som indeholder jern er smuldret væk. Og nu kollapser omsider nogle af de stærkeste betonbygninger: Petronas tvillingetårne i Kuala Lumpur og Peterskirken i Rom. Den velkendte skyline af verdens metropoler er væk. I stedet ligger byerne hen som bakkede landskaber med floder og søer. Alt er groet til. Under bakkerne findes ruiner af huse og enkelte bygninger, som stadig står. Ruinernes grønklædte hulrum i vildnisset, hvor modebutikker og cafeer engang dannede rammen om et tjekket storbyliv, fungerer nu som huler for bjørne, flagermus og slanger.

Bygningernes levetid

Moderne parcelhuse, boligblokke og varehuse: 100 år Golden Gate Bridge: 100 år Big Ben: 100 år Empire State Building: 150 år Petershof Paladset, St. Petersborg: 150 år Eiffeltårnet: 200 år Notre Dame: 200 år Frihedsgudinden: 300 år Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur: 500 år Peterskirken: 500 år

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.