Den bedst overvågede mulige katastrofe
Overvågning af fjeldpartiet Veslemannen viser, at der har været mange og store bevægelser med meget nedbør de seneste fem år - og det har resulteret i gentagende evakueringer af indbyggerne i Rauma-området.
Det er imidlertid ikke det eneste sted i Norge, hvor en tonstung klippeformation truer med at smadre hele byer. Der er nemlig tre andre fjelde - som overvåges i døgndrift - og som betragtes for at være i høj risiko for fjeldskred.
Det er henholdsvis Hegguraksla, Nordnesfjellet og Åknes. Sidsnævnte er sandsynligvis verdens bedst overvågede potentielle naturkatastrofe.
Tsunamien ligger på lur
Åknes, som også ligger i fylket Møre og Romsdal, vil måske i dag, måske i morgen eller måske om 10 år sende sine 150 millioner tons klippe fra 900 meters højde mod dybet af Sunnylvsfjorden.
Resultatet bliver, viser flere computer- og skalamodeller, en fatal flodbølge i 70 meters højde, som fjerner byen Geiranger fra landkortet totalt.
De omkring 250 indbyggere vil dog vide besked i god tid. Forhåbentlig. Seismiske sensorer har ustandseligt deres følsomme blikke rettet mod fjeldets indre. Web-kameraer, radarer, laser-afstandsmålere og teleskopstænger afrapporterer selv de mindste udslag.
Og geologer har et fæstnet fokus på den 600 meter lange og 20 meter dybe sprække, som gaber mere og mere. Nogle steder op til 15 centimeter om året.
Det sker, fordi fjeldet hviler på såkaldte glideplaner. Åknes glideplaner er opstået, fordi den primære grundfjeldsbjergart, gnejs, er nedslidt og porøs 100 meter nede. Det øger friktionen - og det øger chancen for, at Åknes' jordmasser på det hælende klippeterræn vil styrte i fjorden.
Fjeldskredet er uafværgeligt. Spørgsmålet, som forskerne ikke kan svare på, er: Hvornår?