Tornado and green sky

Er himlen virkelig grøn før en tornado?

Forskere har målt lysets bølgelængder under voldsomme uvejr som tornado.

Særligt voldsomt vejr, ikke bare tornadoer, giver efter sigende en grøn himmel. Og forsøg, hvor forskere har målt lysets bølgelængder under voldsomme uvejr, understøtter faktisk tesen.

Fælles for de vejrfænomener, som udløser en grønlig himmel, er, at skyer af stor optisk tykkelse følger med fænomenet. Og det er formentlig også årsagen til det grønne skær.

Det hvide sollys er en blanding af alle farver. På vej gennem atmosfæren spredes sollyset i alle retninger, men farverne fordeles ikke lige effektivt.

Blå spredes mest, og derfor er himlen normalt blå. Når solen står lavt i horisonten, fx ved solnedgang, er lysets vej længere, og det blå lys spredes så meget, at det næsten forsvinder. Rød og gul spredes derimod mindre og trænger derfor bedre igennem.

Hvis solen står lavt, samtidig med at dens lys bliver blokeret af en massiv bygesky fx i forbindelse med en tornado, forsvinder de blå, gule og røde farver, så kun grøn er tilbage. Afhængigt af størrelsen på skyens dråber, som spreder lyset forskelligt, kan lyset få et gult eller blåt skær.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.