2004 Tsunami, Indonesia

Tsunami - Hvad er det og hvordan opstår den?

Alle husker jordskælvet i Det Indiske Ocean i 2004, der igangsatte dræberbølgen, som hamrede ind over flere forskellige kyster i Asien og ødelagde alt på sin vej. Siden da har der været flere af de store flodbølger rundt i verden. Men hvad er en tsunami og hvordan opstår den? Bliv klogere på en af de farligste naturkatastrofer her på siden.

3. august 2011 af Marie Lyng Wium

Hvad er en tsunami?

Tsunami er japansk og betyder egentlig ‘havne-bølge’. Men det er i virkeligheden en havbølge, som bliver udløst af en kortvarig, men voldsom, forstyrrelse af havbunden – oftest et jordskælv.

En tsunami har høj udbredelseshastighed ved stor havdybde og kan opnå hastigheder på 950 km/t. ved en dybde på ca. 7.000 meter og have en bølgelængde på op til 200 km. Men på dybt vand er bølgehøjden sjældent mere end en krusning. På lavt vand aftager hastighed og bølgelængde, mens bølgehøjden øges.

Når en tsunami nærmer sig kysten, skifter den karakter og kan ikke længere beholde sin lange bølgelængde på grund af den lave havdybde. De enkelte bølger danner en mur af vand, som vælter ind mod kysten, samtidig med at de indhentes bagfra af flere bølger, der i fællesskab “som et bølgetog” får bølgehøjden til at stige næsten eksplosivt.

Det store pres på vandet vil i nogle tilfælde nærmest suge vandet væk fra stranden, hvilket hjælper med at bygge tsunamibølgen op til 30 meters højde eller mere. En 30 meter høj bølge, som rammer kysten med 30-40 km/t., kan skabe ekstrem alvorlige skader langt ind i landskabet. Og et bølgetog har typisk to-tre bølger.

Tsunami in Thailand 2004

Tsunamien i 2004 spredte død og ødelæggelse på ca. ti procent af Jordens overflade. Den er dermed en af de værste katastrofer i historien.

Hvordan opstår en tsunami?

De fleste tsunamier udløses af undersøiske jordskælv. Når havbunden rystes af et skælv, sættes hele vandmassen ovenover i bevægelse, og det kan i nogle tilfælde føre til en tsunami.

En tsunami adskiller sig fra de bølger, vinden skaber, ved at være en svingning i hele vandsøjlen. En tsunami kan også dannes ved et meteornedslag, eller hvis en bjergside skrider ned i havet.

På åbent hav bemærker man dårligt nok en tsunami – bølgen er sjældent mere end en halv meter høj, og den bevæger sig forbi med cirka 700 kilometer i timen, nogenlunde samme fart som et passagerfly.

Tsunamien i 2004 masseødelagde

Banda Aceh i Indonesien var tæt på epicenteret for jordskælvet i Det Indiske Ocean i 2004 der udløste den ødelæggende tsunami. Det er anslået, at omkring 160.000 Indonesere omkom ved katastrofen.

© Shutterstock

Tsunamier taber ingen energi

Tsunamier taber næsten ikke kraft undervejs, og netop på grund af den høje fart indeholder de masser af energi, som udløses på lavt vand.

Her kan flodbølgen rejse sig til en lodret mur af vand på 12 meters højde, nogle gange mere.

Tsunamier forekommer især i Stillehavet, fordi jordskælv er særligt hyppige her, men de kan optræde i alle have og endda i søer. 

Verdens højeste Tsunami 

Den størst kendte tsunami til dato ramte Lituya Bay i Alaska i juli 1958 efter et klippeskred. Her blev træer skyllet ned fra bjergsiden i en højde af over 500 meter!

FORSTÅ NATURENS VOLDSOMME KRÆFTER med et abonnement på Illustreret Videnskab

Tsunami evakueringsskilt i Thailand

På Phuket i Thailand har de efter tsunamien i 2004 fået evakueringsskilte. 

© Shutterstock

Forskellige tsunamier

Der findes tre forskellige slags tsunamier: Lokale, regionale og såkaldte tele-tsunamier.

  • En lokal tsunami har en ødelæggelsesradius på op til 100 kilometer og er typisk begyndt ved jord- eller bjergskred eller iskælving. De er forholdsvis hyppige i udsatte områder.
  • En regional tsunami er en afgrænset hændelse, som spreder ødelæggelse inden for det bassin, der har født tsunamien og det er som regel ikke ud over 1.000 kilometer.
  • En tele-tsunami er en voldsom tsunami, som både krydser bassiner og oceaner – og til tider flere gange. Tele-tsunamier er forholdsvis sjældne.

Hvor er der flest tsunamier?

Hårdest ramt af tsunamier er kysterne omkring den såkaldte “Ring of fire”, der er betegnelsen for en meget jordskælvsaktiv zone i det nordlige Stillehav.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.