Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tsunami

Hvordan opstår en tsunami i havet?

Jeg har hørt, at der kan dannes gigantiske flodbølger ude på havet, kaldet tsunamier. Hvordan opstår de?

Shutterstock

De fleste tsunamier udløses af undersøiske jordskælv. Når havbunden rystes af et skælv, sættes hele vandmassen ovenover i bevægelse, og det kan i nogle tilfælde føre til en tsunami.

En tsunami adskiller sig fra de bølger, vinden skaber, ved at være en svingning i hele vandsøjlen. En tsunami kan også dannes ved et meteornedslag, eller hvis en bjergside skrider ned i havet.

På åbent hav bemærker man dårligt nok en tsunami – bølgen er sjældent mere end en halv meter høj, og den bevæger sig forbi med cirka 700 kilometer i timen, nogenlunde samme fart som et passagerfly.

Taber ingen energi

Tsunamier taber næsten ikke kraft undervejs, og netop på grund af den høje fart indeholder de masser af energi, som udløses på lavt vand.

Her kan flodbølgen rejse sig til en lodret mur af vand på 12 meters højde, nogle gange mere.

Tsunamier forekommer især i Stillehavet, fordi jordskælv er særligt hyppige her, men de kan optræde i alle have og endda i søer. Den størst kendte tsunami til dato ramte Lituya Bay i Alaska i juli 1958 efter et klippeskred. Her blev træer skyllet ned fra bjergsiden i en højde af over 500 meter!

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul