Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tsunami
Naturen - Tsunami

Hvorfor suger tsunamier vand væk?

Jeg har læst, at før den store tsunami ramte i Asien, trak vandet sig væk fra stranden. Hvilke mekanismer gør, at vandet forsvinder?

En tsunamistarter oftest ved et jordskælv i havet, hvor Jordens kontinentalplader forskubber sig. Det medfører, at havbunden hæver sig i et pludseligt ryk, og bevægelsen skubber det overliggende vand opad i et stort havområde.

Denne bule af vand skaber en serie bølger med meget stor længde, det vil sige lang afstand fra den ene bølgetop til den næste. På åbent hav vil hver bølges energi være strakt ud over en flere hundrede kilometer lang strækning, så bølgen kun er cirka en halv meter høj og hæver sig så lidt, at man næppe vil opdage den om bord på et skib.

Fuld energi efter tusind af kilometer

I denne form kan tsunamien rejse tusinder af kilometer gennem havet næsten uden at miste energi, fordi friktionen er yderst begrænset.

Når bølgen nærmer sig land, bliver tsunamien bremset, i takt med at havdybden bliver mindre. Bølgelængden bliver samtidig forkortet, og det koncentrerer bølgens kraft på et stadig smallere stykke hav.

Tsunami vokser

Det får tsunamien til at vokse, og idet bølgen bliver højere, kræver den mere vand under sig. Det suger den til sig fra havet bag ved og foran bølgetoppen, hvor vandstanden bliver lavere.

På havet er det knap nok synligt, at vandstanden synker, men ved kysten bliver resultatet, at vandet i løbet af kort tid trækker sig tilbage fra stranden.

Bølgen bryder, når højden bliver en syvendedel af længden. Men det er ikke altid, at den bryder dramatisk og forvandler sig til en mur af vand. Hvis havbunden skråner tilpas langsomt, vil havet i stedet opføre sig som et stort badekar, der løber over.

Læs også:

Tsunami rammer land
Tsunami

Du har kun få minutter til at flygte fra vandmasserne

10 minutter
Kuvitteellinen tsunami
Tsunami

Tsunami kan ramme USA når som helst

16 minutter
Bølgen1
Tsunami

Tsunami truer norsk by

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul