Hvorfor suger tsunamier vand væk?

Jeg har læst, at før den store tsunami ramte i Asien, trak vandet sig væk fra stranden. Hvilke mekanismer gør, at vandet forsvinder?

Tsunami

En tsunamistarter oftest ved et jordskælv i havet, hvor Jordens kontinentalplader forskubber sig. Det medfører, at havbunden hæver sig i et pludseligt ryk, og bevægelsen skubber det overliggende vand opad i et stort havområde.

Denne bule af vand skaber en serie bølger med meget stor længde, det vil sige lang afstand fra den ene bølgetop til den næste. På åbent hav vil hver bølges energi være strakt ud over en flere hundrede kilometer lang strækning, så bølgen kun er cirka en halv meter høj og hæver sig så lidt, at man næppe vil opdage den om bord på et skib.

Fuld energi efter tusind af kilometer

I denne form kan tsunamien rejse tusinder af kilometer gennem havet næsten uden at miste energi, fordi friktionen er yderst begrænset.

Når bølgen nærmer sig land, bliver tsunamien bremset, i takt med at havdybden bliver mindre. Bølgelængden bliver samtidig forkortet, og det koncentrerer bølgens kraft på et stadig smallere stykke hav.

Tsunami vokser

Det får tsunamien til at vokse, og idet bølgen bliver højere, kræver den mere vand under sig. Det suger den til sig fra havet bag ved og foran bølgetoppen, hvor vandstanden bliver lavere.

På havet er det knap nok synligt, at vandstanden synker, men ved kysten bliver resultatet, at vandet i løbet af kort tid trækker sig tilbage fra stranden.

Bølgen bryder, når højden bliver en syvendedel af længden. Men det er ikke altid, at den bryder dramatisk og forvandler sig til en mur af vand. Hvis havbunden skråner tilpas langsomt, vil havet i stedet opføre sig som et stort badekar, der løber over.