Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Doggerbanke mellem Danmark og England rummede engang et rigt ø-samfund, som blev skyllet i havet.

© Nasa
Naturen - Tsunami

Tsunami udslettede nordens Atlantis

En rig stenalderkur kaldet Doggerland i havet mellem Danmark og England forsvandt, da et undersøisk kæmpeskred ud for Norges kyst sendte en dræberbølge i øgruppens retning.

For 8.200 år siden rutsjede en gigantisk undervandslavine af mudder fra Norges kontinentalsokkel 1.000 kilometer ud mod midten af Atlanterhavet under det såkaldte Storegga-skred.

Skredet havde et areal så stort som Island og skabte en tsunamipå størrelse med den mur af havvand, der ramte Sydøstasien i 2004.

Doggerland husede tusinder i stenalderen

Tsunamien skyllede op på kysterne af både Norge og Storbritannien, men særligt ét sted oplevede befolkningen bølgen som verdens undergang: Øgruppen Doggerland mellem Danmark og England.

Doggerland gjorde det kort efter den sidste istid muligt at gå fra kontinentet til De Britiske Øer, men i takt med, at isen smeltede og havet steg, blev store dele af området oversvømmet.

Da Storegga-skredet ramte, var Doggerland dog fortsat en øgruppe med rig stenalderkultur og flere tusinde beboere.

5 meter høj bølge oversvømmede alt

Alt det sluttede, da den mindst 5 m høje bølge skyllede ind over øerne og satte alt under vand.

Forskerne ved endnu ikke, hvor stor en del af befolkningen, som overlevede, men arkæologiske udgravninger viser, at ingen nogensinde vendte tilbage.

Storegga-skredet udløste en tsunami, der var så voldsom, at forskerne har fundet spor af den 80 km inde i landet i Skotland og i 20 meters højde over havet på Shetlandsøerne

En tilsvarende hændelse vil ske igen, men først om mange tusinde år, når en ny istid igen har bygget et tykt og ustabilt lag af sten, grus, ler og sand på kontinentalsoklen

Læs også:

Tsunami
Tsunami

Hvordan opstår en tsunami i havet?

2 minutter
Tsunami

Tsunami brød julefreden

1 minut
Tsunami
Tsunami

Hvorfor suger tsunamier vand væk?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul