Vildt vejr fanget på film

Forskerne kan dokumentere, at mange vejrfænomener bliver hyppigere og voldsommere. Og det er ikke kun teori. Kloden rundt har private og professionelle filmet vejret, når det går amok.

crazy weather

På Fijiøerne fejer en tropisk cyklon gennem gaderne og river taget af husene. I Phoenix i USA ruller en flere kilometer høj støvstorm ind over byen. Og i East Creek i Australien bliver en parkeringsplads forvandlet til en swimmingpool for biler.

Vanddamp er ekstremvejrets motor

Vejret bliver mere ekstremt i disse år. Forskerne i FN's klimapanel, IPCC, kan påvise, at regnen bliver heftigere, tørkerne længere og cyklonerne voldsommere.

Fænomenet skyldes efter al sandsynlighed, at vi pumper mere CO2 op i atmosfæren, som får temperaturen til at stige. Højere varmegrader giver mere vanddamp, og netop vanddamp er motoren bag det vilde vejr.

Det bliver endnu vildere

Prognoserne siger også, at de fleste vejrfænomener bliver endnu vildere. Mens folk over hele kloden opruster mod et stadig mere fjendtligt klima, bliver mange af nutidens vejrbegivenheder fanget på video. Vi har samlet et udpluk af de mest interessante - se dem nedenfor.

Læs meget mere om vejret, der går amok i den store artikel i Illustreret Videnskab 6/13, som du kan downloade ved at bruge knappen her.

Vejret kan være både grumt og smukt. Vil du vide mere vejrets videnskab - læs med her!

Se videoklip

Tornado

Video

Tropisk cyklon

Video

Støvstorm

Video

Ekstrem regn

Video

Oversvømmelse

Video

Tørke

Video