







Aseksuel sønellike kloner sig selv
Sønelliken har hverken brug for mage eller befrugtning. Når den formerer sig, afstøder den blot en del af sin fodskive, som derefter fæstner sig til bunden og vokser videre som en tro kopi – fuldstændig uafhængigt af den første.
Smågopler udnytter sandkrabben
Sandkrabben er dækket med små polypdyr, som har hægtet sig fast på dens skjold. Her fanger de føde, som sendes ned gennem “rørene”, indtil de har vokset sig til smågopler, hvorefter de svømmer væk fra krabben.
Kraftige kæber pulveriserer havbundens hårde skaller
Den halvanden meter lange havmus er beslægtet med hajen. I modsætning til sin fætter har havmusen udskiftet de sylespidse tænder med kraftige kæber, som den bruger til at knuse muslinger, søpindsvin og krebsdyr.
Stribet nøgensnegls antenner opsnapper livsnødvendige svampe
Antennerne på den stribede nøgensnegls krop indeholder såkaldte kemoreceptorer, der opfanger ændringer i de kemiske forbindelser omkring den. Nøgensneglen bruger dem til at spore sig ind på føden i form af svampe.
Lange kløer fanger forbipasserende bytte
Den farvestrålende troldhummer bruger sine lange kløer til at fange små krebsdyr og ådsler og hiver dem derefter ind i sin hule. Halen gemmer den under sin krop, og i nødstilfælde bruges den som fjeder til hurtigt at undslippe fjender.
Jetstråle redder jomfruøsters
Bliver en jomfruøsters truet af fjender, fx søstjerner, presser den små jetstråler af vand ud af åbningen. Hvert skud kan føre den op til fem meter væk, og ved at gentage dette kan den lille musling svømme væk fra truslen.
Øjekorallerne bedøver byttet med en lammende gift
Øjekorallerne er en art rovdyr, som består af tusindvis af små polypper. Når korallerne skal fange føde i form af plankton eller små krebsdyr, skyder de en lille giftpil ud af deres tentakler, som bedøver byttet og gør det klar til at blive fortæret.
Øjet tager på vandretur under opvæksten
Lever du hele livet på bunden, har du ikke brug for at frygte det, som kommer nedefra. Derfor vandrer isingens venstre øje op på toppen af hovedet under opvæksten, så den bedre kan gemme sig for de fjender, som kommer ovenfra.