Shutterstock

Nu afslører forskere formålet med hundens hale

For mange dyr er halen et vigtigt motorisk redskab, men ikke for hunden. Menneskets bedste ven bruger halen til noget helt andet.

Mange dyr bruger deres haler til at udføre imponerende manøvrer.

Egern bruger for eksempel halen til at stabilisere deres kurs, hvis de falder ned fra et træ, mens katte bruger halen til bedre at kunne holde balancen.

Så hvad bruger hunden sin logrende bagende til?

Noget helt andet, mener en gruppe tyske forskere fra Max Planck Institute for Intelligent Systems i Stuttgart, der har undersøgt spørgsmålet ved at se nærmere på 25 forskellige hunderacer.

Ændrede næsten ikke på kurs i luften

Deres konklusion er udgivet i en videnskabelig artikel, der endnu ikke er peer-reviewed - altså læst og godkendt af uvildige eksperter.

Men de foreløbige resultater peger i en overraskende retning. I modsætningen til mange andre dyr spiller hundens hale nemlig ingen motorisk rolle.

Forskerne har brugt en matematisk model, der gjorde det muligt for dem at undersøge, hvad der sker, når hunde vender og drejer deres torso og bevæger deres ben og hale, idet de hopper op i luften.

Modelberegningerne viste, at halebevægelserne næsten ingen forskel gjorde for en hunds bane, når den hoppede i luften.

Det fortæller hundens hale dig

Faktisk ændrede hundens bevægelse af halen midt i et spring kun dens bane med en brøkdel af en grad.

"Vi mener, at dette indebærer, at hunde udnytter deres hale til andre formål,” skriver forskerne i artiklen.

Forskergruppen peger på, at halen i højere grad må tænkes at blive brugt som et kommunikationsredskab eller til at vifte uønskede gæster som myg og fluer væk.

Ifølge tidligere undersøgelser bruger hunde deres haler til at udvise alt lige fra dominans til venlighed og frygt.

En højt hævet hale signalerer for eksempel selvtillid, eller at hunden er villig til at lege, mens en stiv, ubevægelig hale - eller halen nedadrettet mellem benene - kan være udtryk for at hunden er ængstelig eller opmærksom på en potentiel trussel.