Current Biology/Sugiura et al.

Ny opdagelse: Hvepsehanner angriber fjender med kønsorganerne

En sær forsvarsmekanisme er aldeles virkningsfuld - og smertefuld for modparten.

Nogle gange skal der særligt skrappe midler i brug for at skræmme større rovdyr væk.

Det ved alle små dyr og insekter, der har en udsat plads i fødekæden.

For insektarten pottemagerhvepsen har hannerne udviklet en helt særlig overlevelsesmekanisme, der indebærer noget så særpræget som kønsdele med pigge.

Forskere i Japan har således fundet ud af, at hanhvepsene bruger skarpe pigge på deres kønsdele til at skræmme og skade større dyr, som prøver at spise dem.

Se, hvordan hvepsen går til angreb på en frø med sine kønsorganer:

Video

Blev spist, selvom de bed

Den japanske forskertrup gjorde deres opdagelse ved at sætte 17 såkaldte træ-frøer - en art, der som navnet antyder primært holder til på træer - sammen med 17 han-pottemagerhvepse.

Alle frøerne angreb hvepsene, men lidt over en tredjedel opgav i sidste ende at spise insekterne. Ifølge forskerne fordi hvepsene formåede at sætte ind med et effektivt modangreb med deres genitalier.

"Man observerede ofte, at hanhvepse gennemhullede frøernes mund eller andre dele af frøerne med deres kønsorganer, mens de blev angrebet," rapporterer forfatterne til undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Current Biology.

Udover at bruge de skarpe pigge observerede forskerne også, at hvepsene bed de angrebslystne frøer.

Men det i sig selv var tilsyneladende ikke nok til at holde frøerne stangen. Da forskerne fjernede hvepsenes kønsorganer, blev de nemlig spist - også selvom de bed fra sig.

Almindelig gedehams på en gren.
© Shutterstock

Læs også:

Forskerne fandt ud af, at hun-pottemagerhvepse var mindre tilbøjelige til at blive angrebet af træ-frøerne end hannerne.

Det tyder ifølge forskerne på, at hunnernes forsvar - hvor de bruger deres ægudlægningsorgan som en giftafgivende brod - er endnu bedre end hannernes piggede kønsorganer.