Zhang Kaiyv, Unsplash
Kat, psykopat, Liverpool

Test afslører: Alle katte er psykopater

De fleste ved, at katte kan være nogle lunefulde væsener. Nu har forskere udviklet en test, som beviser, at katte ligefrem har psykopatiske træk.

Katte har været tæmmet, værdsat og endda forgudet af mennesker i tusindvis af år. Nu konkluderer forskere i Storbritannien, at vores nuttede husfæller også har en dystrere side, der umiskendeligt ligner psykopati.

Forskere fra to universiteter i Liverpool har i fællesskab udviklet testen CAT-Tri+, der er den første af sin art. Den består af et spørgeskema med 46 spørgsmål og er frit tilgængelig på internettet.

Spørgsmålene i testen tager udgangspunkt i et videnskabeligt studie, hvor forskerne har undersøgt i alt 2042 huskatte gennem deres ejeres beretninger om kattenes adfærd.

Rammen for spørgsmålene er de tre hovedtræk blandt menneskelige psykopater: dristighed, ondskabsfuldhed og hæmningsløshed. Dertil kommer, hvorvidt katten er venligt stemt over for andre kæledyr og mennesker.

Psykopatisk, kat, test

Katte er både sjove og bedårende, men i sidste ende er de kødædende rovdyr.

© Sereja Ris, Unsplash

Katte er kødædende psykopater

Baseret på svarene fra de 2042 katteejere finder forskerne det sandsynligt, at alle katte har psykopatiske tendenser i varierende grad.

Selvom katte er blandt de populæreste kæledyr i verden, er de også uforudsigelige. Og i sidste ende er de alle rovdyr med stærke instinkter til at slå ihjel.

Men hvis tanken om at dele hus med en kødædende psykopat virker foruroligende, maner forskerne til ro: Disse karaktertræk er en naturlig del af kattens udviklingshistorie. Det er bare første gang, at de har papir på det.

Vi kan blive bedre til at forstå katte

Testen er ifølge forskerne udviklet for at fremme forholdet mellem mennesker og katte, så fx kæledyrsejere og dyrlæger forstår den enkelte kat bedst muligt.

Katte kan virke mystiske og småtossede, men efter årtusinders samvær med mennesker fører kattenes psykopati dog sjældent til andet end væltede vaser og en pudsig opførsel – som når katten pludselig miaver højlydt, farer op uden grund eller målrettet sætter sig på den ting, du tydeligvis skulle til at bruge.

Der er ifølge Statista op mod 370 millioner huskatte på verdensplan.