Københavns Universitet / Getty
Biller gør indhug i fødevareforsyningen.

Ny viden om biller kan måske redde verdens afgrøder

Op mod en fjerdedel af alle afgrøder bliver spist eller beskadiget af biller, men nu kan ny viden bidrage til at bekæmpe de uønskede arter.

Med 400.000 officielle arter udgør biller en femtedel af alverdens dyrearter. Forskere mener dog, at der kan være op til 1,5 millioner af slagsen.

Det er imidlertid ikke alle, der er lige begejstrede for de små kravlende insekter. Den røde melbille, kornsnudebillen og kartoffelbillen ødelægger nemlig, sammen med andre typer af biller, op mod en fjerdedel af verdens afgrøder hvert år.

Det betyder, at der bliver brugt enorme summer på pesticider for at beskytte afgrøderne. Men det medfører også, at selvsamme pesticider skader de dyr, som er til gavn for økosystemet som for eksempel bier.

Men sådan behøver det ikke at fortsætte, viser en undersøgelse fra blandt andet Københavns Universitet.

Bagdel med fordele

Helt præcist viser undersøgelsen, at den røde melbille kan trække vand ud af luften med rektum, hvilket gør den i stand til at leve et helt liv uden at drikke vand i flydende form.

“Insekter er særligt følsomme over for ændringer i deres vandbalance, og derfor kan denne viden bruges til at udvikle mere målrettede metoder til at bekæmpe biller, der ødelægger vores fødevareproduktion, uden at dræbe andre dyr eller ødelægge naturen,” siger lektor ved Biologisk Institut på Københavns Universitet Kenneth Veland Halberg i en pressemeddelelse.

Billernes måde at bruge bagdelen på har været kendt i næsten 100 år, men ved at undersøge deres indre organer har forskere nu fundet frem til nogle særlige celler kaldet leptophragmata.

Cellerne fungerer ved at pumpe salt ind i billens nyrer, som befinder tæt på dens endetarm.

Denne arbejdsgang gør billerne istand til at “trække” vand ud af luften, når der er tilstrækkelig luftfugtighed, samtidig med at organerne kan klare sig i ekstraordinært tørre miljøer såsom kornlagre.

Men ikke nok med det. Billerne kan også trække væske ud af korn, som typisk kun består af 1-2 procent vand.

Meget at lære

Eftersom biller spiller en væsentlig rolle i vores økosystemer, skal den nye viden om billernes væskeoptag ikke bruges til at udrydde dem.

Den skal derimod bruges til at begrænse nogle af de arter, som blandt andet hærger kornlagrene verden over.

”Nu forstår vi nøjagtigt, hvilke gener, celler og molekyler, der er på spil i billen, når den optager vand i sin bagtarm. Det betyder, at vi pludselig har et greb til at forstyrre de her meget effektive processer ved for eksempel at udvikle insekticider, som er målrettet den funktion og derved slår billen ihjel,” siger Kenneth Veland Halberg og tilføjer:

”Insekters biomasse her på jorden fylder tyve gange mere end menneskers. De har en kæmpe betydning for vores økosystemer og vores sundhed. Derfor er vi nødt til at forstå dem,” slutter forskeren.