Det er den kendte Anomalocaris canadensis’ spisevaner, som har fået et eftersyn.
I mange år har forskere antaget, at havdyret har stået bag ødelagte exoskeletter fra de nu uddøde leddyr kaldet trilobitter, som palæontologer har fundet i fossiler.
Et internationalt forskerhold, ledet af The Natural History Museum i London, har genskabt Anomalocaris canadensis frontlemmer i computermodeller.
Disse modeller viser, at det forhistoriske havmonster har været knap så hårdfør som tidligere antaget, skriver forskerne i en artikel i tidsskriftet Journal Proceedings of the Royal Society B.
Computermodeller genskaber rovdyr
Forskerne rekonstruerede Anomalocaris canadensis i computerskabte 3D-modeller. Her brugte de velbevarede flade fosiller fundet i Canadas Burgess Shale-formationer.
For at skabe den tredje dimension af dyret brugte de moderne piskeskorpioner og piskeedderkopper som modeller, da de alle tre hører under dyreordenen af spindlere.
Modellerne viste i første omgang, at Anomalocaris canadensis’ forreste lemmer kan have grebet og fastholdt byttedyr. Samtidig har de kunnet trækkes ud og ind, hvilket kan have ført føden op til dens ringformede mund.
Forskerne foretog derefter en såkaldt finite element-analyse, som kan vise stress- og belastningspunkter i modeller.
Analysen viste, at Anomalocaris canadensis’ forreste lemmer ville være blevet beskadiget, hvis den forsøgte at fange hårde byttedyr som tribolitter.
Forskerholdet anvendte også en 3D-simuleringsteknologi kaldet computational fluid dynamics til at simulere dyrets bevægelser i en virtuel vandstrøm.
Hermed kunne de teste den mest sandsynlige kropsposition, som Anomalocaris canadensis har haft, mens den har svømmet.
Tilsammen viser modellerne et havdyr, som har svømmet hurtigere og mere let, end forskere tidligere har troet, men som samtidig har jagtet bløde byttedyr med de forreste gribelemmer i åbent vand.
Det er første gang disse avancerede biomekaniske modelleringsteknikker er brugt sammen i et palæontologisk forskningsprojekt.