Nyfødt giraf er tilsyneladende den eneste af sin slags i hele verden

Det er over 50 år siden, at man sidst har set en lige så usædvanlig giraf.

Den nyfødte girafkalv er allerede to meter høj, og fejler som sådan ikke noget. Men den skiller sig voldsomt ud fra de andre dyr.

© Brights Zoo

Naturen har på genial vis udstyret visse dyr med evnen til camouflere sig selv og falde i ét med omgivelserne.

Camouflage er en evolutionær tilpasning, der hjælper dyrene med at skjule sig for rovdyr eller til at blive mere effektive jægere.

Nogle gange kan genetiske mutationer dog sætte en kæp i hjulet og skabe usædvanlige variationer af dyrenes typiske farver og mønstre.

Og det er tilfældet for en ny girafkalv, der er kommet til verden i Brights Zoo i Tennessee, USA: Den lille drøvtygger har ingen pletter.

Ikke set i over 50 år

Ifølge Brights Zoo er der tale om den eneste ensfarvede giraf, verden i øjeblikket kender til.

Den seneste pletfri giraf blev født i 1972 i Tokyo, men er ikke længere i live. Giraffer kan blive op til omkring 25 år gamle.

Den zoologiske have fortæller desuden, at den brune giraf allerede er to meter høj.

Pletterne er mere end blot camouflage

De fleste giraffer lever på græsarealer og i åbne skovområder i Østafrika.

Deres plettede pels hjælper med at camouflere deres kroppe mod den østafrikanske vegetation, men fungerer også som et behåret ventilationssystem.

Se videoen af den ensfarvede giraf her:

Hver plet har et system af blodkar under sig, der fungerer som et termisk vindue, som tillader frigivelse af giraffens kropsvarme.

Man mener, at de mørke pletter hjælper med at regulere deres varme, fordi der er store svedkirtler under dem.

Hvert mønster er unikt, og forskerne mener, at de arver dele af mønstret fra deres mødre.

Den pletfrie giraf er en vigtig påmindelse om girafbestandens kritiske udvikling ifølge Tony Bright, der er direktør i Bright Zoo, hvor giraffen er født.

‘’Den internationale dækning af vores mønsterløse girafunge har skabt et tiltrængt spotlight på bevarelsen af giraffer. Vilde girafbestande er stille og roligt ved at uddø. Alene i løbet af de seneste tre årtier er 40 pct. af bestandene gået tabt,’’ siger Tony Bright.