Omfattende undersøgelse afdækker bekymrende status for Jordens dyreliv

Knap halvdelen af planetens arter er i tilbagegang. Særligt én gruppe er truet, advarer forskere, der betegner situationen som “alarmerende.”

Mange af Jordens vilde dyr er truet og deres bestand er i nedgang. Det ser bl.a. slemt ud for amfibier, altså padder. Her er det et billede af en frø af arten rhacophorus margaritifer, der lever i Indonesien.

© Shutterstock

Kigger man millioner af år tilbage, er Jordens historie blevet martret af fem massive masseudryddelser, der tilintetgjorde store dele af livet på vores planet.

Forskere har flere gange i nyere tid advaret om, at vi kan stå på tærsklen til endnu en katastrofal massedød - denne gang forårsaget af os mennesker.

Og nu føjer en omfattende rapport sig til den advarsel.

Det globale tab af vilde dyr er nemlig "betydeligt mere alarmerende" end tidligere antaget, lyder det i en omfattende undersøgelse, der er publiceret i tidsskriftet Biological Reviews.

Ifølge undersøgelsens resultater oplever næsten halvdelen af planetens arter nemlig en kraftig nedgang i bestanden.

Det skyldes især, at vi mennesker har ødelagt den vilde natur og i stedet bygget byer, anlagt veje og brugt jorden til landbrug. Også klimaforandringerne udgør en væsentlig del af forklaringen, lyder det i undersøgelsen.

Forskerne har analyseret mere end 70.000 arter, der lever over hele verden, og som omfatter både pattedyr, fugle, krybdyr, padder, fisk og insekter.

Og den nedslående status er, at hele 48 procent af arterne oplever en faldende bestand, mens kun godt tre procent i fremgang.

En ung pukkelhval leger tæt på havoverfladen. Pukkelhvalen har været presset til grænsen af udryddelse, men bevaringsindsatser har båret frugt, og i dag er den ikke længere kategoriseret som truet.

© Shutterstock

Både pattedyr, fugle og insekter oplever en tilbagegang, og amfibier - altså padder - er særligt hårdt ramt, fremgår det af undersøgelsen.

Lidt bedre står det til for fisk og krybdyr, hvor flere arter har stabile bestande, der altså ikke decideret er i nedgang.

Geografisk set har dyrelivet det værst i troperne.

En af grundene er, at dyr i troperne er mere følsomme over for hurtige ændringer i deres omgivelsestemperaturer, lyder det fra forskerne.