Shutterstock
Flera giftormar har två klitoris

Overraskede forskere opdager slanger med to klitorisser

For første gang finder forskere bevis for, at ni slangearter har kønsorganet hemiclitoris, som består af to klitorisser.

Hunslanger har i flere tilfælde ikke én men hele to klitorisser. Det viser en australsk-ledet undersøgelse.

Resultaterne viser, at mindst ni slangearter har en særlig todelt kliotoris, som også kaldes hemiclitoris.

Og det er interessant, for mens der er blevet forsket flittigt i hanslangers kønsorganer, så forholder det sig stik modsat med de kvindelige slangers genitalier.

Faktisk kredsede forskningen om hunslangernes kønsorganer primært om, hvorvidt de overhovedet havde en klitoris.

Men det er ikke tilfældet længere, siger forsker Meghan Folwell fra University of Adelaide i Australien til mediet New Scientist.

“Det var ikke svært at finde den. Vi trak skindet tilbage, og så var hemiclitoris der bare.”

Ikke to slangearter er ens

Inden forskerne nåede så langt, scannede og dissekerede de 9 forskellige slanger i den zoologiske afdeling ved University of Michigan i USA.

Disse undersøgelser viste, at størrelsen og strukturen på hemiclitoris varierede fra slangeart til slangeart.

For eksempel viste det sig, at den mexicanske hugorm (agkistrodon bilineatus) har den største hemiclitoris blandt de arter, som indgik i studiet.

Foruden ovenstående hugorm har forskerne blandt andet studeret arterne Ingrams brune slange (pseudonaja ingrami), den såkaldte deathadder (acanthophis antarcticus), guatemalansk mælkeslange (lampropeltis abnorma) samt tæppepython (morelia spilota).

Ligestilling i sigte

Studiet viser desuden, at hunnernes hemiclitoris ligesom hanslangers og firbens todelte hemipenisser består af følsomme nerver og såkaldt erektilt væv, som øges i størrelse og hårdhed i takt med, at det fyldes med blod.

Klitoris
© shutterstock

Læs også:

I modsætning til hannernes hemipenisser er hunnernes hemiclitorisser ikke udstyret med knogler og kroge, som forskere mener hjælper med at muliggøre parringen, og det gør ikke forskningen mindre relevant.

“Jeg tror, at de kvindelige vinkler kan gå lidt tabt, men nu er der et stærkt fællesskab af videnskabsfolk, der forsker i de kvindelige kønsorganer, og det er virkelig spændende,” siger Folwell til New Scientist.