Overraskende fund vender rollerne fuldstændigt om i dinosaurernes tidsalder

Fundet af et spektakulært fossil i Kina udfordrer vores opfattelse af rollefordelingen mellem dinosaurer og pattedyr i Kridttiden.

Fossilet er som en forhistorisk jagt, der er fastfrosset i sten midt i en drabelig duel. Illustrationen her viser de omstændigheder, der forundrer forskerne.

© Michael W. Skrepnick

I 230 millioner år levede dinosaurer og pattedyr side om side på Jorden.

Mens pattedyrene måtte gemme sig i skyggerne for de kødædende dinosaurer, kunne de tilsyneladende trives mere fredsommeligt blandt planteædende dinosaurer.

Nu har forskere fra Canadian Museum of Nature gjort et usædvanligt fund, der tyder på, at pattedyrene kunne finde på at bryde freden og konfrontere dinosaurerne.

Opdagelsen af et fascinerende fossil i Kina har fået de canadiske forskere til at konkludere, at nogle pattedyr kan have jaget planteædende dinosaurer til middag.

Det sjældne fossil er 125 millioner år gammelt, og viser et pattedyr i dødelig kamp med en dinosaur, der er tre gange større.

Dinosauren, der bliver angrebet, er en planteædende Psittacosaurus lujiatunensis, som i levende live var på størrelse med en større hund.

Selvom dinosauren var planteædende, så har pattedyret, en kødædende Repenomamus robustus, haft noget af en opgave foran sig, da den selv kun var på størrelse med en mindre grævling.

Opdagelsen af den fossile duo er blandt de første beviser på, at et pattedyr har angrebet en dinosaur.

‘’Det var ikke kun de større dinosaurer, der åd de mindre pattedyr. Nogle gange var pattedyr også i stand til at æde dinosaurer,‘’ fastslår undersøgelsens forfatter Jordan Mallon, der er palæobiolog ved Canadian Museum of Nature.

Fossilet viser, hvordan det angrebsivrige pattedyr sidder på dinosauren. Pattedyrets poter griber fat i dinosaurens kæbe og bagben, mens dets tænder dykker ned i brystkassen på den forsvarsløse dinosaur.

© Gang Han

Fossilet blev fundet i Kinas Liaoning-provins, der er kendt som "Kinas Pompeji", hvor alverdens dinosaurer, pattedyr og øgler blev begravet af mudder og affald fra fortidens vulkaner.

Forskerne mener, at begge dyr døde i kampens hede, efter at pattedyret havde angrebet dinosauren.

‘’Manglen på bidemærker på dinosaurskelettet, pattedyrets position oven på dinosauren og pattedyrets greb og bid signalerer tilsammen, at pattedyret var på jagt efter den svækkede dinosaur, da de to pludselig blev begravet af en vulkansk strøm,‘’ fortæller Jordan Mallon.

Det er ikke godt at vide, hvem der i sidste ende havde vundet den drabelige duel.

Men én ting er sikkert.

De to forhistoriske væsener var i sidste ende dødsdømte.