Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Planter

Forskellige planter i closeup

Planter er nøglen til liv

Planter er organismer med cellevægge, der består af cellulose, hvilket er lange rækker af glukosemolekyler. Derudover er de i stand til at lave fotosyntese, hvor sollys, vand og CO2 omdannes til glukose og ilt. Planter står derfor bag det meste af ilten i atmosfæren, og da de også er en essentiel fødekilde for både dyr og mennesker, ville liv på Jorden have ringe kår, hvis de en dag forsvandt. Planter dækker over alt fra blomster, græs og urter til træer, buske og afgrøder. Der findes over 300.000 forskellige plantearter på Jorden, men flere er under pres pga. landbrug, forurening, klimaændringer og rydning af uberørte naturområder. Gå på opdagelse og undersøg vores artikler for mere information om de livsnødvendige planter på vores Jord.

Blade bader i sollys
© Shutterstock

Planter laver fotosyntese

Planternes fotosyntese fylder vores luft med ilt, men faktisk er ilt blot et restprodukt af processen. Når planter laver fotosyntese er det primære formål nemlig at danne glukose og vokse sig større. Og det nyder vi også godt af, når vi gror afgrøder eller planter træer til fx byggematerialer.
Formlen for fotosyntese er:
6 CO2 + 6 H2O + lysenergi → C6H12O6 (glukose) + 6 O2

© Shutterstock

Hvorfor er planter grønne?

Planter får deres grønne farve pga. pigmentet klorofyl. Klorofyl er en essentiel del af planters evne til at optage energi fra Solen, da det absorberer Solens blå og røde lys. Klorofyl absorberer dog næsten intet af Solens grønne lys, og det bliver derfor reflekteret i stedet. Det er derfor, at planter er grønne.
Klorofyl findes i planternes grønkorn. Grønkornene har en struktur, der minder om det jernholdige transportprotein hæmoglobin, som findes i vores røde blodlegemer. Klorofyl indeholder dog ikke jern men magnesium.

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul