Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Planter

Findes der helt sorte blomster?

Jeg har aldrig set en helt sort blomst eller plante. Hvorfor findes de tilsyneladende ikke?

Enkelte planter kan på afstand godt se helt sorte ud. Ser man nærmere efter, er de dog i virkeligheden oftest purpurfarvede eller meget mørkebrune. Ligesom en sort trøje er meget varm at have på i solen, ville en helt sort plante nemlig opsuge så meget energi, at dens livsprocesser ville blive overbelastet og ødelagt. Langt den mest almindelige farve i planteriget er grøn. Det skyldes planternes indhold af klorofyl, det stof, som i forbindelse med fotosyntesen omdanner sollyset til energi. Alle planter er i en vis udstrækning grønne, typisk på stængler og blade. Hos mange arter kan der imidlertid også findes andre farvestoffer, og nogle gange i så store mængder, at de overskygger det grønne. Disse planter er som regel røde eller purpurfarvede. Blomsterne – der ikke indgår i planternes energiomsætning – er normalt hvide, gule, røde eller andre klare farver, der skal lokke plantens bestøvere til. Målrettet avlsarbejde i gartnerier har dog frembragt tulipaner og roser med næsten sorte blomster. Farven har ingen biologisk værdi for planten, men skal blot tiltale menneskets øje. I ekstreme miljøer kan “sorte” blomster imidlertid også forekomme naturligt. Det gælder fx chokoladeliljen, der vokser i Alaska og det nordøstlige Asien. Meget mørke planter er mest almindelige i bjergområder og andre kolde egne, hvor der ligger sne på jorden en stor del af året. Den mørke farve gør det muligt for planten at opsuge varme nok til at starte væksten tidligt. Mange arter kan ligefrem smelte sig vej op gennem sneen. Og selv om blomsten ser næsten sort ud for os, kan den godt lyse op i det ultraviolette lys, som mange insekter ser.

Læs også:

Planter

Bruger planter andre bestøvere end insekter?

0 minutter
Planter

Hvorfor har blomster så mange forskellige farver?

1 minut
Planter

Forskere afslører planters nervesystem

9 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul