Shutterstock

Forskere: Stueplanter renser IKKE luften i dit hjem

En ny undersøgelse konkluderer, at et par stueplanter ikke gør meget for luftkvaliteten i dit hjem, og at du er bedre stillet med at lufte ud.

Det har længe lydt, at stueplanter kan gøre underværker for indeklimaet i dit hjem, da de grønne samboer kan filtrere og fjerne skadelige mikropartikler i luften.

Men nu slår en amerikansk undersøgelse publiceret i tidsskriftet Nature fast, at planternes rensende egenskaber i et indendørs miljø er stærkt overvurderede.

Planter renser for langsomt

Forskere på Drexel's College of Engineering har lavet en metaanalyse, hvor de har taget udgangspunkt i data fra flere årtiers forskning i stueplanters egenskaber. De har så brugt dataen til at udregne planternes såkaldte 'clean air delivery rate' (CADR), som angiver hvor lang tid, der tager for planterne at rense luften for skadelige partikler og gasser.

Resultaterne viste, at selvom planterne kan absorbere de skadelige stoffer gennem porer i både blade og rødder, så kan de ikke gøre det hurtigt nok til at have en egentlig effekt på luftkvaliteten i et hjem eller på et kontor.

Forskerne konkluderer derfor, at man er langt bedre stillet med et ventilationsanlæg eller et åbent vindue i ny og næ.

Vidste du, at der er giftige planter i Danmark? Læs her om Danmarks giftige planter

Du skal bruge fem planter per m2

Det er dog ikke helt umuligt at få planternes gavnlige egenskaber til at gøre en mærkbar forskel - og så igen.

For at få samme rensende egenskaber som et ventilationsanlæg eller et åbent vindue skal man ifølge forskerne bruge mindst fem planter per m2.

Det vil sige, at hvis man har en bolig på 140m2, så skal man fylde den med omkring 680 potteplanter.

Gammelt rum-forsøg står bag myte

Den generelle opfattelse af, at stueplanter kan rense luften indendørs stammer formentlig fra en NASA-undersøgelse fra 1989, hvor forskere forsøgte at finde ud af, hvordan de kunne rense luften for skadelige partikler på rumstationer.

De så blandt andet på stueplanter, og lavede et forsøg, hvor de isolerede en plante i en lufttæt boks fyldt med såkaldte VOC'er; en samlet betegnelse for skadelige mikropartikler.

Inden for én dag havde planten fjernet 70 procent af de farlige VOC'er.

En lufttæt boks på omkring en en kubikmeter har dog ikke meget til fælles med et rigtigt indendørs miljø, hvor luftfugtighed svinger og luft løbende udskiftes på den ene eller den anden måde.

Derfor har NASA-forsøget også ringe relevans, når det kommer til at konkludere noget om planter og luftkvalitet i en gennemsnitlige stue eller kontorlandskab.

Andre undersøgelser er uenige

Selvom flere undersøgelser har dømt potteplanterne ude, er der dog også dem, der drager andre konklusioner.

I en dansk undersøgelse fra Københavns Universitet har man testet den kendte stueplante efeu i et miljø, der simulerer virkelige indendørs forhold.

Efeuen blev udsat for mikstur af VOC'er over en periode på flere uger, og resultaterne viste en klar nedgang i de skadelige stoffer. Dertil viste undersøgelsen også, hvordan mikroorganismer i plantens jord havde særlige rensende egenskaber.

Den danske undersøgelse var ikke med i den amerikanske metaanalyse.