Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Her er verdens 10 højeste træer

Mammuttræ, sitkagran og rødtræ er alle over 80 meter høje. Men hvilket træ er verdens største? Se de 10 højeste træer her.

Shutterstock

Det er ikke nemt at måle højden på et virkeligt stort træ, og mange gamle målinger er da også stærkt overdrevne. Men takket være nye måleteknikker med lasere er de fleste forskere nu enige om, hvad verdens 10 største træer er.

10. Pragtmeranti (Shorea superba)

Det højeste pragtmeranti træ vokser i Tawau Hills National Park på den indonesiske ø Borneo.

Det blev sidst målt i 2006 og havde på det tidspunkt en højde på 84,4 meter.

9. Mørkerød meranti (Shorea argentifolia)

Mørkerød meranti har fået sit navn på grund af sin røde bark. Det højeste mørkerøde meranti træ vokser i Tawau Hills National Park på den indonesiske ø Borneo. Det blev sidst målt i 2003, hvor det havde en højde på 84,9 meter.

8. Tualang (Koompassia excelsa)

Tualang vokser både i Sydthailand, Sumatra, Borneo og Malaysia, men det højeste tualang træ vokser i Malaysia. Det blev sidste gang målt i 2005 af den malaysiske skovkommision. Dengang målte det 85.8 meter. Tualangtræer skiller sig ud fra andre træer med dets hvidlige bark.

Tualang træer vokser i forskellige asiatiske lande

Tualang træet skiller sig ud fra andre træer med den hvide bark.

7. Alpin eukalyptus (Eukalyptus delegatensis)

Den højeste Alpin eukalyptus vokser på den australske ø Tasmanien. Da den sidste gang blev målt i 2008, målte den 87,9 meter. Ungdomsbladene på disse træer udvikler sig fra at være røde til matgrønne, sejlformede blade. Voksenbladene er grågrønne, store og formet med en spids ende.

6. Gul meranti (Shorea faguetina)

Det højeste gule Meranti træ vokser i Maliau Basin Conservation Area, kendt som Sabah’s Lost World i Malaysia. Det blev opdaget af professor David Coomes og hans kolleger fra Cambridge Universitet i 2016, som dengang målte det til at være 89,5 meter højt. Træet er altså næsten lige så højt som Big Ben i London.

5. Mammuttræ (Sequoiadendron giganteum)

Mammuttræer er dækket af stedsegrønne, skællignende nåle og får en kegleformet top, hvis de ikke vokser i nærheden af andre træer. Mammuttræerne bliver ofte nævnt som verdens største træer på grund af deres højde og omkreds.

Det højeste Mammuttræ findes i King’s Canyon National Park i Californien. Det blev i 2007 målt til at være 94,9 meter højt.

Mammuttræer er nogle af verdens største træer

Mammuttræer kan bliver over 3000 år gamle.

4. Sitkagran (Pseudotsuga sitchensis)

Sitkagran er et kegleformet grønt nåletræ med flade og skarpe nåle. Sitkagran stammer fra Nordamerikas vestkyst og er opkaldt efter Sitka i Alaska. Det højeste kendte Sitkagran vokser i Prairie Creek Redwoods State Park i Californien. Det blev i 2007 målt til at være 96,7 meter.

3. Douglasgran (Pseudotsuga menziesii)

Douglasgran er et nåletræ med lange og spidse nåle. Douglasgran stammer fra Nordamerika, og det højeste kendte eksemplar vokser ved Brummit Creek i Oregon. Den store Douglasgran er ikke blevet målt siden 1998, men dengang målte det 99,4 meter. Det er derfor meget muligt, at det er vokset siden og burde være på en andenplads over verdens højeste træer.

2. Bjergeukalyptus (Eucalyptus regnans)

Bjergeukalyptus har grågrønne blade, men bladene udvikler sig fra svagt hjerteformede ungdomsblade til sejlformede og bølgede voksenblade. De fleste eukalyptusarter vokser i Australien og på Tasmanien, men der findes også arter på Papua New Guinea.

Den højeste Bjergeukalyptus bliver kaldt Centurion og vokser syd for hovedstaden Hobart på den australske ø Tasmanien. Da det sidste gang blev målt i 2008, var det 99,6 meter højt.

1. Rødtræ (Sequoia sempervirens)

Et rødtræ er et enormt nåletræ med brede, grønne nåle og en rødlig bark - deraf navnet. Det karakteristiske rødtræ gror forskellige steder i Europa og USA.

Det højeste kendte eksemplar vokser i Redwood National Park i Californien og går under navnet Hyperion.

I den seneste måling fra 2007 målte Hyperion 115,56 meter, hvilket gør det enorme rødtræ til verdens højeste træ - i hvert fald indtil videre.

Rødtræer i Californien

Rødtræer vokser hovedsageligt i Californien. Det er også her, at verdens største eksemplar - og verdens højeste træ overhovedet - findes.

Læs også:

Mennesket

Ny opdagelse: Dit skelet er levende

16 minutter
Bjerge

Hvorfor ligger de højeste bjerge alle i Himalaya?

0 minutter
Kroppen

Vokser alle negle lige hurtigt?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul