Shutterstock

Hvad er kastanjer?

De flyder i skovbunden, smager godt og kan bruges til at lave sjove dyr af. Men hvad er kastanjer egentlig?

Kastanjer er nødder fra træet ægte kastanje, Castanea sativa. De er altså frø og kan spire til nye kastanjetræer, hvis de lægges i jorden og holdes fugtige.

De kastanjer, vi spiser, er dog kun den inderste del af hele frugten. Når kastanjerne sidder på træet, har de en ydre skal, som er rund og er besat med utallige små pigge.

Kastanjerne, vi spiser, er kun det inderste af træets frugter. Ud over selve nødderne består frugterne af en pigget skal.

© Shutterstock

Den ægte kastanje forveksles indimellem med hestekastanjen, som smager dårligt og er mildt giftig. Til gengæld bruges den flittigt til at lave kastanjedyr af. Hestekastanjerne er helt runde, mens de ægte kastanjer går op i en lille spids.

Giver dig vitaminer og tarmluft

Ernæringsmæssigt afviger de spiselige kastanjer fra andre nødder ved, at de ikke rummer ret meget fedt og protein. Til gengæld er kastanjernes indhold af kulhydrater og kostfibre højt.

Kastanjer er desuden en god kilde til vitaminerne B1 , B6 og B9 , ligesom de er usædvanligt rige på C-vitamin. Derudover indeholder nødderne flere andre vigtige mikronæringsstoffer som mangan, kobber og kalium.

Kulhydraterne i kastanjer er primært stivelse, men de rummer også forskellige sukkerarter, heriblandt sukrose, glukose, fruktose, stachyose og raffinose.

De to sidste sukkerarter hører til gruppen af ufordøjelige oligosakkarider. Når de kommer ned i tarmsystemet, nedbrydes de af bakterier og danner bl.a. gasserne CO2 og H2. Med andre ord får kastanjer dig altså til at prutte.