Shutterstock

Hvor meget drikker et træ?

Jeg har engang hørt, at et stort træ suger flere hundrede liter vand op dagligt. Er det rigtigt, og hvilke træer drikker mest?

På vores breddegrader kan et stort egetræ, der vokser i fugtig jord, opsuge 400 liter vand om dagen. Men egetræer er alligevel svagdrikkere i forhold til planterigets virkelige drukkenbolte. Titlen som verdens tørstigste træ tilhører det enorme Euperua purpurea, der vokser i Sydamerikas regnskove. Euperua har et dagligt vandforbrug på 1180 liter og kan hver time trække mere end 200 liter vand op fra skovbunden, når solen skinner, og træet sætter fuld fart på fotosyntesen. Tæt derefter følger en anden gigant, bjergeukalyptus, der stammer fra Australien. Et voksent træ kan suge 1000 liter op dagligt.

På trods af det kolossale vandforbrug er der tørt i toppen af de høje træer. Dels bliver toppene udtørret af vind og sollys, dels har træerne svært ved at pumpe vandet de nogle gange mere end 100 meter op. Træerne bruger især vandet til at transportere mineraler til bladene. I den modsatte ende af skalaen er der også træer, som er yderst nøjsomme. For eksempel kan en vintereg i perioder med mangel på vand nøjes med blot ti liter om dagen.

Underholdende og lærerig læsning for hele familien

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.