Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor meget ilt producerer en plante?

Jeg har tænkt over, om planter egentlig udvikler lige meget ilt. Gør de det?

Shutterstock

Planter danner ilt (O) ud fra sollys, kuldioxid (CO2) og vand ved hjælp af en lang række enzymer og proteinkomplekser i deres blade. Denne reaktion kaldes fotosyntese og er en af de mest grundlæggende processer på Jorden.

For at producere ét O2-molekyle og optage ét CO2-molekyle skal planter opfange cirka ti lysfotoner fra sollyset. Generelt udnytter planter dog under en procent af det sollys, der rammer deres blade. Kun særligt effektive planter udnytter op til tre procent af solenergien. Måling af en plantes fotosynteserate sker som regel ved at måle dens O2-produktion eller dens CO2-optag. Metoden er dog ikke så ligetil, da en plante også har forskellige respirationsprocesser, der forbruger O2 og frigiver CO2, og som derfor skal trækkes fra i plantens gasregnskab.

Nogle af de højeste iltproduktioner findes hos de såkaldte C4-planter i troperne. Deres celler kan opkoncentrere CO2 fra luften, og de er derfor mindre udsat for vandtab som følge af varme. Planter med almindelig fotosyntese kaldes C3-planter. De klarer sig ikke så godt i troperne, men bedre køligere steder.

Læs også: Kan fotosyntese foregå om natten?

Læs også:

Planter

Hvordan kan planter gro uden at have rødderne i jorden?

0 minutter
Planter

Hvordan kan planter bevæge sig?

0 minutter
Fotosyntese
Planter

Hvordan kan planter strække sig efter lys?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul