Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fotosyntese
Naturen - Planter

Hvordan kan planter strække sig efter lys?

Fotosyntesen går i gang, hvis spiren når op i lyset med det samme.

Når en plante spirer, har den en mængde næring i frøet, som den bruger til at vokse i starten. Det er vigtigt, da planten kun kan overleve, hvis den kommer i gang med at lave fotosyntese, hvor den ved hjælp af Solens lys omdanner kuldioxid og vand til ilt og sukker, inden den løber tør for næring fra frøet.

Hvis spiren når op i lyset med det samme, folder kimbladene sig ud, og fotosyntesen går i gang. Men hvis spiren er i mørke, kan fotosyntesen ikke foregå. Derfor bruger planten al sin næring på at gro en lang stængel, så den bliver høj nok til at nå op til lyset. Først her stopper stænglens vækst, og kimbladene foldes ud.

Læs også: Kan fotosyntese foregå om natten?

Planten skifter mellem vækst i lys og mørke ved hjælp af en type proteiner, der hedder fotoreceptorer. Der findes mange forskellige fotoreceptorer, som er følsomme over for forskellige farver lys, men fælles for dem er, at deres aktivitet tændes og slukkes i forhold til det lys, der er til stede.

Når en fotoreceptor er aktiv, sender den et signal videre i cellen ved at lave små kemiske ændringer af andre proteiner i cellen. De vil ændre andre proteiner i en såkaldt signalkaskade, hvor de forskellige gener tændes og slukkes.

Læs også:

Sollys på et blad - fotosyntese
Planter

Fotosyntese er livets brændstof

8 minutter
Fotosyntese - plante
Planter

Kan planter leve uden blade?

1 minut
Planter

Planter skal vaccineres mod virus

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul