Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Birch
Naturen - Planter

Hvorfor er birketræer hvide?

Træer har oftest mørke stammer, men det gælder ikke for birk. Hvorfor ikke?

Hvid eller lys bark er en fordel for træer, der vokser langt mod nord. Den hvide bark betyder, at en større del af solens stråler reflekteres bort fra stammen, end hvis barken var mørk, og derfor kan birketræet bedre holde en konstant lav temperatur om vinteren. [applink-box]

Det virker måske paradoksalt, at det kan være vigtigt at holde temperaturen nede i et koldt klima, men hvis træets temperatur dagligt svinger over og under frysepunktet, er der risiko for frostskader, som fx dybe revner i træets bark. Sådanne revner er gode steder for skadedyr og sygdomme at angribe, hvilket kan føre til, at træet dør. Hvid eller lys bark kan altså betyde bedre overlevelseschancer for træet i det lange løb, så det er sandsynligt, at evolutionen naturligt har udvalgt træer med lys bark i nordlige og arktiske områder. Træer med mørkere bark har nemlig haft dårligere overlevelseschancer og har derfor efterladt færre efterkommere.

Det står ikke helt klart, hvad der forårsager birketræernes hvide farve. Et bud er, at det er døde celler yderst på barken, der reflekterer lyset på en bestemt måde. Denne egenskab ved materialets overflade opfatter det menneskelige øje så som farven hvid.

Læs også:

Sollys på et blad - fotosyntese
Planter

Fotosyntese er livets brændstof

8 minutter
Planter

Er en grøn peberfrugt umoden?

0 minutter
Planter

Her er verdens 10 højeste træer

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul