Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fotosyntese - plante
© Shutterstock
Naturen - Planter

Kan planter leve uden blade?

Hvad bruger planterne deres blade til, og findes der planter, som slet ikke har blade?

Blade spiller en meget vigtig rolle i en plantes livscyklus. I bladene foregår den vigtige fotosyntese, den proces, som producerer energi til planten. Det sker ved, at bladenes grønne farvestof, klorofyl, omdanner sollysets strålingsenergi til kemisk energi, som planten kan udnytte.

Planter kan kun undvære bladene i perioder, hvor deres energibehov er forsvindende lille, eller hvis andre dele af planten overtager bladenes funktion.

Planter smider selv bladende

I førstnævnte tilfælde smider planterne bl.a. bladene for at spare på energien. Det sker hos planter, der vokser i områder med stor årstidsvariation, hvor de i perioder ikke kan vokse.

I de kolde vintre kan det ikke betale sig for planterne at have blade. Bladene ville få frostskader, og sollyset er alligevel sparsomt. I tørkeperioder smider planterne derimod bladene for at holde på vandet.

Plantens vand fordamper nemlig gennem små åbninger i bladene. En af de mest usædvanlige arter, der smider bladene, er det sydafrikanske pilekoggertræ, som i tørkeperioder ikke alene taber bladene, men også en stor del af grenene.

Planter uden blade

Andre planter, fx den amerikanske kaktusfamilie, mangler bladene helt. De lever i områder med stor vandmangel, og derfor er det mest vand-økonomisk helt at undvære blade.

Til gengæld har planternes stængler eller stammer overtaget bladenes funktion. De står for plantens fotosyntese, og de er grønne, fordi de indeholder klorofyl. Kaktusplanternes egentlige blade er i stedet blevet omdannet til deres berømte og berygtede torne.

Læs også: Kan fotosyntese foregå om natten?

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul